Najbolji kurs, udžbenik za učenje nemačkog jezika

 

Verovali ili ne, mnogo više komentara dobijam direktno na mail, nego u komentarima posta. Pominjala sam to više puta, znam da zvuči pomalo neverovatno, ali je tako. Možda se svi oni, koji uče neki jezik, ugodinije osećaju kada se njihova pitanja i dileme ne objavljuju javno. Ja se trudim da ih maksimalno ispoštujem i da odgovorim iili prokomentarišem u postovima, to što su mi pisali ili sugerisali. Ovo je jedan takav post.

Pitanje koje se stalno ponavlja i savet koji se stalno traži je uvek isti.

A glasi: preporuka za

Najbolji kurs, udžbenik za učenje nemačkog

A moja preporuka glasi:

Izdavač je Hueber u udžbenici nose naziv Schritte i ovo je najnovije izdanje.

Na prvi pogled, šta sad tu ima, postoje toliki udžbenici, šta tu ima posebno. Pa ima. Nemački jezik je zahtevniji od engleskog po pitanju gramatike, tj. njenog minimuma, potrebnog za komuniciranje. Gramatika je kompleksinija i ima dosta specifičnosti.

Da se vratimo na Schritte, pogledajte izbor po nivoima učenja.

Teme su uobičajene, ništa tu nije novo, ali način na koji se uvode gramatičke jedince, tj. kategorije nemačkog jezika je sjajan i veoma efikasan.

Bacite pogled na jednu vežbu.

Koncipirana je tako da imate lekciju, zatim vežbanja u istoj knjizi i naravno CD. Jedni problem je što nije jeftina. 

Postoje free online vežbe, ali su one samo dopuna.

Ja sam vrlo isključiva i sa svojim učenicima, početnicima, radim isključivo po ovim udžbenicima i jako sam zadovoljna a mislim i oni. Rezultati su brzo primetni, odlični su za one, koji moraju da polažu nemački za vizu i sl.

Šta je potrebno da znate posle određenog nivoa, odnosno posle izvesnog vremena učenja nemačkog možete proveriti ovde.

Ne bih htela da dovedem u sumnju rad kolega u mnogim školama stranih jezika, govorim o svom iskustvu, stojim iza ovog izbora, ali je tema naravno otvorena.

10 COMMENTS

  1. Pozdrav, poceo bih da ucim Nemacki od nule, Engleski znam solidno, imam 22 godine.
    Da li mi mozete preporuciti kako, sta? Koje su skole dobre?
    Hvala

  2. Hvala ti puno sto si objavila bilo kakvu vrstu pomici sto se tice Nemackog jezika.Igram fudbal trenutno u Austriji ali zelim i da se zaposlim ali bez jezika ce to biti jako tesko.Imas li mozda jos neki savet gde bih jos mogao neku literaturu da nabavim da bi jos vise usavrsio svoje znanje,Hvala Unapred 🙂 pozz veliki

    • Savet: Mogao bi da pročitaš i proučiš sve postove pod kategorijom – nemački ili da odeš na moj blog Nemački, sve je sređeno po tematskim oblastima.

  3. Postovana,
    odusevljena sam sa Vasim sajtom. Interesuje me da li Vi drzite casove deci? Moja cerkica je treci razred osnovne skole i vec izvesno vreme uci nemacki. Kako nam je nastavnica na trudnickom pokusavamo da nadjemo nekog ko bi sa njom nastavio da radi.
    Unapred zahvalna na odgovoru,
    Natasa
    Beograd

    • Hvala Nataša.

      Na sajtu se nalaze informacije o Happy School, školi za učenje stranih jezika, adresa i telefoni. Na taj način možete da saznate sve što Vas interesuje u vezi podučavanja za Vašu devojčicu.

  4. Veliki pozdrav za vas i čestitke za sajt, i za objašnjenja kako se uči nemački.
    Živim u Austriji od juna 2012. i upravo idem na kurs nemačkog jezika preko radne komora, koji se realizuje upravo sa ovim udžebenicima (trenutno A2 kurs). Udđebenici su dobri, ali mnogo toga zavisi i od nastavnika, jer je nama nastavnica koja je A1 držala mnogo bolje prenosila znanje nego sadašnja, koja je dobra osoba, strpljiva i vidi se da ima znanje, ali…(“Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”).
    Osim toga, neverovatno, ali istinito, ja ovde nemam s kim da govorim nemački, jer radim posao gde ima mnogo buke, uz obavezne antifone i sa strancima, ….tako da sve što naučim je na kursu i online. U tom smislu prijatno sam iznenađen vašim sajtom (“nemački nijne bauk” sam već odštampao i koristim ga na kursu), a po meni, dobro i lako se može učiti nemački i na
    http://livemocha.com/, to je oblik društvene mreže za učenje više jezika, napravite nalog ko na fb, i eto vas na kursu.
    Na kraju predlog:
    PRISVOJNE ZAMENICE! (Ne vičem nego da naglasim)
    Sve najbolje u daljem radu!
    P.S.-cene ovih udžbenika u Austriji su oko 15 avra.

    • Hvala na lepim rečima i iscrpnom komentaru 🙂
      Predložena tema će biti razmotrena što pre.

  5. kao prvo zelim da pohvalim sav Vas trud.Neko pocetno znanje tj prve korake u Nemacki sam poceo bas ovde.Od skora zivim u Nemackoj i evo dva meseca idem u skolu za Nemacki jezik.Mi koristimo Schritte plus 1-2-3-4 i super su.Jedini problem vecini nas polaznika su rodovi,kad se nauce der ,die i das mnogo je lakse dalje.Samo tako nastavite i bice super

  6. Zdravo,
    U školi u kojoj sam do skoro bio za nivoe A1-B1 koristili su Delfin a za nivo B2 koristili su udžbenike Ziel. Koliko su dobri ovi udžbenici? Koliko vidim, u pitanju je isti izdavač – Hueber.

    Završio sam nivo B2 ali, iskren da budem, uopšte nisam zadovoljan ni školom, ni predavačem niti znanjem koje sam tamo stekao.

    Pozdrav
    P

    • Petre nadam se da ćeš biti zadovoljan odgovorom.
      Prvi deo se nalazi ovde. Javi ako nešto ostane nerazjašnjeno.

Comments are closed.