"novogodišnje boje"
Pripreme za Novu godinu a i Božić su već počele. Kao i svake godine, tu će biti jelke, prave i veštačke, badnjaci i raznobojni ukrasi i dekoracije.

U današnje vreme, često se prilikom dekorisanja, prate razni trendovi, moderna dizajnerska rešenja. Pritom se često zaboravljaju pravi smisao praznika, koji su pred nama kao i simbolika boja, koje su bitne za njih.


Boje kao simboli Božića i Nove godine

Pre nego što je hrišćanstvo stupilo na istorijsku scenu, ljudi su pokušavali kroz razne svetkovine da pobede strah od zime i pomognu novom ciklusu rađanja i buđenje prirode. Boja, koja je najviše nedostajala u tom periodu godine je:

– zelena boja

Zelena boja, kao simbol života, uvek je prvi simbol kako Božićne, tako i dekoracije za Novu godinu.
Samim izborom jelke i njene tamnozelene boje pokušavamo da razbijemo belilo i sivilo, koje nas okružuje.
Zelena jabuka je lepa dekoracija uz smeđu paletu našeg tradicionalnog badanjaka. Tu je imela – mistletoe, sa svojim jarko zelenim listovima i zelenika, božikovina – Holly, kao svepresutan simbol ovih praznika.
Na njoj se nalaze male bobice jarko crvene boje, koja je naš sledeći simbol.
"zelenika kao simbol Nove godine"

crvena boja

Crvena boja je boja života. Crvena je i simbol jabuke, koju je Eva ubrala sa zabranjenog drveta. Crvena je i boja krvi, Hristove krvi, koja je prolivena za spas ljudskog roda.
Dakle, crvena boja je snažan simbol novog rađanja, samog rođenja Hrista i Nove godine.
Ali crvena boja je i simbol zdravlja i kao takva, često se nalazi i na našim badnjacima, bilo da je u pitanju plod drena, koje treba da donese zdravlje (zdrav kao dren) ili je badnjak povezan crvenim koncem ili u današnje vreme, crvenom mašnom. Tu je i crveno vino, kojim se zaliva badnjak.

" zdrav kao dren"
dren

A zašto Deda Mraz nosi crveno odelo, tu priču sam vam već ispričala.

zlatna, žuta boja

Zlatna boja, pre svega nas asocira na sunce i njegov sjaj. Sol invictus, Nepobedivo sunce je praznik, koji se na isti dan, slavio u starom Rimu, pre pojave hrišćanstava. To je i boja plamena, vatre.
Kao novogodišnja dekoracija, zlatna boja je veoma važna. Odsjaji zlatne boje, koji trepere pri novogodišnjem osvetljenju asociraju na treperenje sunčevih zraka, koji se bore da pobede zimsku tamu i hladnaći i da stvore novi životni ciklus.

Zlatna boja je i simbol Vitlejemske zvezde, koja mudracima sa istoka bila znak rođenja Isusa Hrista.
Paljenjem badnjaka u našoj tradiciji se u dom unosi sjaj i toplota sunčevih zraka.


srebrna boja

Srebrna boja asocira na treperenje zvezda na hladnom zimskom nebu. Ona je deluje hladnije u odnosu na zlatnu. Zastupljena je u kontinetalnoj Evropi, naročito u Nemačkoj gde je tradicija kićenja novogodišnje jelke vezana za priču o kićenju prve novogodišnje jelke, koju sam vam već ispričala.

bela boja

Bela boja je boja zime. Ona nas podseća na okolonosti u kojima slavimo ove praznike i koristi se kao kontrast bojama života i ponovnog rađanja.

plava boja
Plava boja nije u našoj tradiciji, slavljenja ovih praznika. Ona je u Srednjem veku, kao veoma skupocena boja, postala simbol Device Marije, korišćena je uglavnom za slikanje i predstavljanje njene odeće.

Pa eto, sada kada ste pročitali ovu malu pričicu, da li ste sigurni da vaša jelka treba ovako da izgleda? Ili je ipak važno razumeti simbole i vratititi tradiciju u naše živote!

Druge priče i zanimljivosti na Once Upon a Time by Amarilis

4 COMMENTS

  1. Predivno! ps. odavno Vam nisam posetila sajt, ovo me je podestilo da češće svraćam 🙂 Best wishes and HappyNew Year !! <3

Comments are closed.