Fanta i nacistička Nemačka

Do sada ste već imali prilike da pročitate priče o ponekim nemačkim izumima i proizvodima, kao što su Milka i Persilu kao i priču o o aspirinu i heroinu – Bayer i brendu Hugo Bos. Danas se bavimo veoma laganim proizvodom, koji osvežava. Šta se sve još može, znamo iz raznih reklamnih slogana.

Radi se o Fanti.

Fanta je nemački izum, nemački roizvod. Sam proizvod je skraćena nemačka reč fantastisch

1. (bildungssprachlich) von Illusionen, unerfüllbaren Wunschbildern, unwirklichen, oft unklaren Vorstellungen oder Gedanken beherrscht und außerhalb der Wirklichkeit oder im Widerspruch zu ihr stehend
2.
1. (umgangssprachlich) großartig und begeisternd
2. (umgangssprachlich) unglaublich, ungeheuerlich
Duden

Nije nam potreban prevod, i mi imamo reč fantastičan.

Da idemo redom. Fanta je zvanično brend Coca Cole i tu ništa nije sporno.
index

Ali, ako se vratimo u prošlost, malo manje od stotinu godina, na teritoriji Nemačke ćemo naići na žalosni period nacional-socijalizma ili fašizma pod čvrstim vođstvom Hitlera. To je vreme kada počinje nagli procvat industrije gotovo u svim segmentima. Samim tim stvara se kapital, platežna moć Nemaca raste.
Para vrti gde burgije neće, davno je smislio naš narod ovu mudrost i ostavao nam u nauk, koji nikako da naučimo.
coca-cola_nazi_germany_1938
Dok razna čitanja istorije bujaju u ovo “demokratsko” vreme, da se vratimo na ovu našu priču i ubacimo malo podataka o Coca Coli. Ovo piće je stiglo u Nemačku krajem 20-tih godina prošlog veka. Prodaja je rasla postepeno da bi sa Olimpijskim igrama u Berlinu 1936 rezultati prodaje naglo porasli a Nemačka je postala a važno tržište za kompaniju iz Atlante.
Naravno Coca cola je bila zvanično piće Olimpijskih igara u Berlinu. Bila je i prethodnih igara u Amsterdamu, pa je tradicija nastavljena i na igrama u Berlinu, postala je zvanično piće i za sportiste i za gledaoce.
coca-cola_posters_for_nazi_germany_summer_olympic_games_1936-610x569

Priča kaže da je to sve zasluga fantastičnog menadžera, koji je preuzeo prodaju u nemačkom ogranku Coca cole, po imenu Maks Kajt. On je krenuo u reklamnu kampanju sa poznatim sportistima, glumcima kao i drugim javnim ličnostima Nemačke tog doba. Zvanično, nikada nije bio član nacističke partije. Kako je uspeo da izbori sa strogo kontrolisanim odredbama o prodaji nemačkih proizvoda i onih koji su iz uvoza, ograničenju uvoza, optužbama da su svi uvozni proizvodi jevrejskog porekla – pa, drugih objašnjenja sem gore navedene naše narodne umotvorine, nema. Zvanična prezentacija nudi umivene priče o odanosti brendu, neverovatnim menadžerskim sposobnostima, …..

coca-cola_ad_third_reich_1936

Dakle do 1941 prodaja Coca Cole je u Nemačkoj bila odlična. Međutim, Maks Kajt je video ono što je neizbežno a to je II svetski rat. I pored toga Coca Cola se dobro prodavala dok nisu nestale sve zalihe. Maks Kajt je bio spreman, na tržištu je već uveliko bio novi proizvod – Fanta i prodavao se odlično.
Neko vreme pre toga, Kajt je dao nalog svojim tehnolozima i hemičarima da naprave osvežavujuće piće, koje će se sastojati samo od sirovina prisutnih na domaćem tržištu i u periodima ratnih nestašica.

Eto tako je počela priča o Fanti. Uzeti su surutka, ostatci od proizvodnje voćnih sokova, dodato je malo soka od cvekle – radi boje, veštačkih zaslađivača I to je to, Fanta je rođena.
U vreme ratnih nestašica i te kako je bila popularna. Cena je bila prihvatljiva, kao i uostalom kod svih nemačkih proizvoda u to doba. Kada su počele nestašice, šećera na primer, nemačke domaćice su počela da pripremaju kolače sa Fantom a taj običaj se nastavio i dan danas.
Šta još reći, Coca Cola je preuzela svoju kompaniju nakon rata a preuzela je i dobro porodavani artikal, malo izmenila sastav i to je to Fanta je postala i zvanično čedo kompanije iz Atlante
.
Fotografije su preuzete sa ove adrese, ima još poneka, na istoj adresi.
Interesantan je i link o Firmama, nacističkim profiterima.

SHARE