Indijansko, miholjsko ili bablje leto

"letnje sunce"

Miholjsko leto je nešto čemu se svi radujemo, izuzetno prijatan metereološki fenomen. Odnosi se na povratak leta, kada mu vreme nije, na toplo i prijatno vreme, krajem septembra i početkom oktobra. Temperature su više od proseka, dani su sunčani, mirni i tihi, bez vetra, često praćeni mističnom izmaglicom u jutarnjim satima. Svemu tome treba dodati i ekspoziju toplih, jesenjih boja od žute preko narandžaste do raznih najnsi crvene i bordo.

"boje miholjskog leta"
boje miholjskog leta

Miholjsko leto – poreklo reči

Prepodobni Kirijak Otšelnik u narodu poznatiji kao Sveti Miholj, hrišćanski svetitelj je rodom iz Korinta i živeo je u 6 veku. Slavi se 12. oktobra po novom kalendaru a 29. septembra po starom. Sveti Miholj i oni koji slave ovu krsnu slavu su dali ime kratkom podsećanju na letnje dane usred jeseni.

 

Indian summer – poreklo reči
"indijansko leto"
U engleskom govornom području, ovam pojam je najpoznatiji kao Indian summer, indijansko leto.
Ovaj termin je nastao, naravno u Americi, negde krajem 18. veka, iz tog perioda su prvi pisani tragovi u literaturi i žurnalistici. Postoje imena nekih pisaca, koji se pominju kao prvi ili čak kao stvaraoci ovog termina, neću ih pominjati, pošto mislim da nam na ovom prostoru i ne znače puno. Ko želi da sazna ta imena, može da se informiše ovde.

Sve u svemu, to pozno leto ima nekakve veze sa Indijancima. Kakve, niko ne zna. Prepostavki ima raznih.
Navešću neke:
– fenomen kasnog leta, praćenog jutarnjim izmaglicama, lepim vemenom i predivnim bojama je bio karakterističan za predele koje su prvobitno bili naseljeni isključivo Indijancima
– to je period godine, kada su Indijanci skupljali svoju letinu
– u to doba godine su Indijanska plemena obično prestajala sa napadima na doseljenike
opširnije
Postoji i priča, naravno, priče posebno volimo. Pričaju je pripadnici plemena Irokeza i daje slikovito i originalno objašnjenje ovog fenomena.

U šumama Severne Amerike je živeo jedan ogroman, pomalo čarobni medved. Čaroban je bio zato što je, umesto da se prepusti zimskom snu, kao svi ostali medvedi, odlazio na nebeski svod, da tamo prezimi.
Svake godine, dva najodvažnija lovca iz plemena su, u tom jesenjem periodu, kretala u lov, bezuspešno. Jedne godine, nađoše se dva junaka i njihov odani pas, koja su uspela da savladaju medveda, plativši, doduše to svojim životom. Ali pošto su imali posla sa magičnim medvedom svi su se zajedno uzneli, otišli na nebo – u sazvežđe velikog medveda ili velikih kola. Četvorougaoni trapez ovog sazvežđa čine medved, pas i 2 lovca.
"sazveždje Veliki medved ili Velika kola"
foto
A medved, čarobni naravno, svake godine, u vreme kada su mu lovci došli glave, zbog tuge i sete, dopusti da mu se rane otvore i krv kaplje na zemlju i daje lišću prelepe crvene nijanse.

Bablje letoporeklo reči
A zašto se tako lep i prijatan period godine naziva bablje leto. Odgovor ćemo potražiti u nemačkom jeziku:
Der Altweibersommer je izraz koji nam je potreban, bukvalno preveden znači leto starih žena. U mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv, gotovo svim slovenskim jezicima, mađarskom i baltičkim jezicima.
U tradiciji evropskih žitelja je da se proleće vezuje za mladost – devojačko doba a jesen za starost, doba starih žena, baba.
"Bablje leto"
das Weib je žena na nemačkom. A šta su žene nekad radile, kada se završe poslovi u polju – prele su, pripremale pređu za hladnu zimu, weben, presti.
A u kontinentalnoj Evropi ima i mnogo paukova, koji predu svoje mreže naročito u ovo doba godine. Nošene laganim povetarcem, niti tih mreža su lako dospevale u odeću ljudi na selima. Smatralo se da kada se to desi, to je znak sreće i blagostanja. Te niti su se još nazivale Marijina kosa ili Marijina svila, pošto su dovođene u vezu sa Devicom Marijom.

Šta sledi posle ovakvog produženog leta, oštra i hladna zima? Možda ćemo imati sirotinjsku zimu, blagu i toplu, koja ne zahteva mnogo ogreva ili para za grejanje?

Bonus:

Ovo je vreme za uživanje, zato uživajte u “Miholjskom letu” Đorđa Balaševića
….
a, onda shvatih, na prepad
da te volim, ko nekad
vreme samo raspiruje plam
u meni miholjsko leto
to prkosno Sunce pred zimu
ili sa Žo Dasenom u i njegovom čuvenom Indijanskom letu – L’Ete Indien

Druge priče i zanimljivosti na temu – Zašto se kaže? pročitajte na Once Upon a Time by Amarilis

1 COMMENT

  1. “Ma daj…” je najbolji deo Balaševićevog “Miholjskoh leta”. 🙂
    Lep tekst, tetka Amarilis. :*

Comments are closed.