Kako je nastao engleski jezik i zašto u engleskom postoje različite reči za pile i piletinu

Zašto u engleskom postoje različite reči za pile i piletinu?

"kako je nastao engleski jezik"

– Kratak pregled istorije engleskog jezika

Poreklo engleskog jezika se obično prati od 5-og veka posle Hrista. U to vreme su se neka evropska plemena organizovala i doplovila do Engleske, koja je bila relativno slabo naseljena polu-divljim plemenima, Britima, Piktima i stanovništvom preostalim od rimske vladavine    (Rimljani su napustili Britaniju oko 410 godine).


Plemena su germanska, Juti, Saksonci i najbrojniji ili najdominantniji Angli. Tako i nastade naziv : Angle-land, zemlja Angla ili Engleska. To je period tzv. Old English, staroengleskog. Sećate se filma Beovulf. Nastao je po spevu, koji datira iz tog perioda.

Smatra se da nešto manje od polovine reči u savremenom engleskom ima svoje korene u staroengleskom.

U međuvremenu su se tu motali Vikinzi, koji su stalno dolazili, palili i žarili i odlazili, ali su ipak ostavili i svoj uticaj na engleski jezik.naseljavanje Engleske

A onda dolazi čuvena 1066 godina, godina kada su Normani osvojili Englesku. Zašto čuvena? Ta invazija je stvorila Britanski jezik, kulturu, ili bar bila dominantna u odvajanju engleskog jezika od ostalih germanskih jezika, kojima inače po poreklu pripada.

E ti Normani, koji su doneli svoju kulturu i jezik, koji je bio starofrancuski, napraviše dar-mar na ostrvu. Vojno dominantni, vrlo brzo su zagospodarili gotovo celom teritorijom i bogami lepo su se smestili i organizovali.

E sad dolazimo do pričice, koju hoću da Vam ispričam.

Pošto su Normani bili sad plemstvo, koje je živelo onako baš lagodno, bez ikakvog rada i generacijski uživalo u plodovima svog osvajanja, jedna od glavnih zabava i način za ubijanje vremena im je bilo jelo.

I tako su oni jeli pork i pojma nisu imali da seljaci tu životinju zovu pig. Piletina, veoma često na meniju, poultry , a pilićima-chicken su se bavile sluge, kojima ionako nije bilo dozvoljeno da puno pričaju. Isti slučaj; beef – govedina i cow – krava.

Ipak, nisu svi samo jeli. Bilo je i umetničkih dušica, to je doba Čosera (Geoffrey Chaucer) i njegovih Kenterberijskih priča. Period se zove Middle English.

Zatim dolazimo do labuda iz Ejvona, naravno Šekspira, William Shakespeare (1564–1616) i modernog engleskog.
Uticaji, koji slede i koji su bitni, pronalazak štamparije i otkriće Amerike, tj. prelazak engleskog preko okeana.

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Priče o engleskom jeziku

SHARE