"kaži Cheese"

Pre nego što je fotošop zagospodario i kada je lepa fotografija zavisila od umešnosti fotografa, jedan od proverenih načina da se dobije lep osmeh na fotografiji je bio uzvik, koji je najavljiivao sam momenat slikanja.
Na engleskom govornom području to je:

Cheese ili say cheese
Mi smo navikli da kažemo ptičica.
Kakve veze imaju sir i ptičica sa lepom fotografijom, to je već jedna interesantna priča.

Portreti

U vreme kada nije bilo je foto aparata, pre nego što je uopšte izmišljen i mnogo pre nego što su fotografije počele da ukrašavaju zidove naših domova, postojali su portreti. Naravno, oni nisu bili dostupni svima, samo imućnijim slojevima, koji su mogli da odvoje dovoljno novca, da plate slikara, koji je po nekoliko meseci slikao samo jedan portret a ako je neko želeo portrete više članova porodica, posao bi se otegao i produžio i na godinu dana ili više. Ali nekako ide sa ljudskom sujetom, ta potreba da se produži život, pa makar i na taj način, tako da su portreti bili veoma popularni tokom istorije.
Ali, da ne idemo toliko daleko, samo do Britanije u vreme njenog procvata u doba vladavine čuvene kraljice Viktorije (1819 -1901). U to vreme bilo je mnogo bogatih Bitanaca i svi oni su želeli da imaju portrete, pa je umetnost portretisanja cvetala.
"porodični portret iz viktorijanske ere"

foto
Kako su radili slikari, tako su nastavili i fotografi. Oni koji nisu imali dovoljno para da priušte sebi slikara, sa pojavom prvih profesionalnih fotografa, mogli su bar prilikom venčanja da priušte sebi fotografiju, koja će krasiti zid neke sobe i buditi uspomene. Manir je ostao isti – ozbiljno i dostojanstveno, čvrsto stisnutih usana.

"portret sa venčanja, viktorijanska era"

Osmeh, zdravi zubi i marketing

Da li je u pitanju moda i težnja ka smernosti i poniznosti, tako popularnoj u doba viktorijanske Engleske ili je u pitanju bio neki mnogo banalniji razlog, što se niko nije smeškao, kao na primer – pokvareni zubi?
Ko će to znati! Činjenica je da zubari i protetika u to vreme nisu bili ni blizu umeća i trikova, kojima danas raspolažu.

Sem zubara i njihovog umeća, osmeh na fotografije je opet rezultat čega drugog, nego – marketinška kampanja.

Prvi fotografski aparati su bili prilično kabaste i velike skalamerije, vezane za fotografski studio. Međutim Kodak je izumeo i pustio na tržište prvi prenosivi foto aparat sa sloganom:
– “You press the button, we do the rest”
I nova era u istoriji fotografije je započela.
"prvi Kodakovi fotoaparati"
foto

Sir i ptičica
Da se sada vratimo na naš gore pomenuti sir.
Najrasprostranjenije objašnjenje, verovatno i najpopularnije je da izgovor dugog eee, koje je svojstveno izgovoru reči cheese, postavlja usne u najoptimalniji položaj za fotografisanje.

Međutim ima i drugih reči sa dugim e, pa otkuda baš sir.

cut the cheese, iseci sir
"francuski sirevi"
foto
Ovaj izraz u engleskom jeziku znači – to release intestinal gas, ili recimo nešto kao pustiti vetar. Treba imati na umu sečenje tvrdih koturova sira, najčešće sa plesnima. Prilikom njihovog sečenja, dolazi do ispuštanja gasa, neprijatnog mirisa, koji se javlja kao posledica delovanja plesni.
Urbana legenda glasi da je neki fotograf “isekao sir” baš u trenutku kada je pravio porodični portret i oduševio se fotografijom, koju je dobio, svi su bili nasmešeni. Glas se proširio dalje i od cele priče je ostao samo sir. Ali to je samo neproverena priča.

A ptičica! Evo, ptičice:

"ptičica za fotografisanje"
foto

Svi znamo, kako grozno izgledaju fotografije, kada se gleda u fotoaparat, tj u blic. Da bi to izbegli, naročito kada su mala deca u pitanju, fotografi su se dosetili trika, pa su pre nego što su škljocnuli aparat vikali:
– watch the birdie, pogledajte – ptičica

A u drugim svetskim jezicima, šta se govori pre fotografisanja? Ima raznih varijanti, najviše sireva ali i – kupus u Bugarskoj, plavi patlidžan u Kini. viski u zemljama Južne Amerike. Tu je spisak, koga zanima.
Mi ćemo se držati naše ptičice.

2 COMMENTS

Comments are closed.