Ko je i kako napravio prvi sendvič

"kako i kada je napravljen prvi sendvič"
Sandwich ili srpski prevod sendvič je omiljeni obrok većine od nas. A kako je ova reč nastala?

Mala deca sa engleskog govornog područja vezuju sendvič sa peskom – sandwich/sand.

Međutim, Sandvich je ime, tačnije prezime čuvene engleske plemićke kuće.

– Ko je bio lord Sandwich

"lord Sendvič"
Lord Sendvič

Lord Sandwich, John Montagu, 4.erl kuće Sandwich, živeo je u 18-veku. Bio je veoma uticajan u svoje doba i izuzetno bogat (i ne baš nešto častan čovek) . Pod njegovim pokroviteljstvom James Cook je oplovio mnoga mora i okeane. Cooke je otkrio i Havaje i u čast svog dobročinitelja nazvao ih je Sandwich Islands.

"Havaji su prvobitno dobili ime po lordu Sendviču"

Ali istorija je presudila da bude zapamćen po svom poroku, jednom od mnogih, kažu upućeniji. Naime Lord Sandwich je bio strastveni kockar. Toliko se unosio u igru, nije želeo da gubi vreme, a igrao je satima bez prestanka, da je kako priča kaže, jednom prilikom naredio svom slugi da mu donese za sto parče govedine između 2 komada hleba – da ne bi igrao karte prljavim rukama . Nije prošlo puno vremena, dok se nije čulo od njegovih saigrača – I’ll have what Sandwich is having…”.
Ostalo je istorija.

Koliko danas postoji varijacija i recepata na temu sendviča, niko ne zna. Tipičan za Englesku je tzv. Country Club Sandwich, odavno na meniju beogradskih restorana kao Klub sendvič

– Recept za Klub sendvič

"klub sendvič se pravi"

Masa za punjenje
Pomešati – sitno iseckano, tvrdo kuvano jaje, sitno iseckano peršun i celer, seckanu svežu papriku (ako volite ljuto, može i ljuta) sa količinom majoneza, potrebnom da se dobije jedinstvena masa, po potrebi posoliti i po ukusu pobiberiti.

Koristiti isključivo tost hleb, veoma malo prepečen.

Uzeti 4 tosta, premazati ih bogato opisanom masom za punjenje, često se naziva i salata od jaja, preko toga dodati komad tanko isečenog sira i list zelene salate. Staviti još po jedan tost, ponovo premazati istom smesom pa staviti tanko isečen paradajz i komad hrskavo ispržene slanine, odozgo po list zelene salate. Na kraju poklopiti sa tostom i preseći svaki sendvič da se dobiju trouglovi. Servirati uz pomfri.

Prijatno 🙂

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

SHARE

2 COMMENTS

  1. nismo li čitali ovo krasno štivo? … ne mari, uvek je dobro kad se nešto dobro spremi 🙂

    • Jeste, Emo, priznajem, već me je Zverka kritikovala.
      Ipak, rešila sam ne samo da prebacim nego i da preradim one čitanije postove, pa je sad to mali problem. Ali trudim se da to završim što pre :-).

Comments are closed.