Ko je izmislio hamburger!


Ko je izmislio hamburger? I kako je izgledao prvi hamburger?

Izgledao je baš ovako, kao na slici. Klasična šnicla od mešavine mlevenog goveđeg mesa, servirana sa grilovanim crnim lukom i komadićima svežeg paradajza. Sve to je lepo upakovano između dva komada sveže prepečenog toast hleba.

Louis Lunch je bio mali restoran, otvoren 1895 godine u Crown Street u New Haven-u, državi Connecticut. Priča je slična kao i kod nastanka sendviča. Godine 1900, čovek u žurbi, između dva poslovna sastanka, uleteo je u pomenuti restoran i zatražio ručak za poneti, koji će biti brzo spremljen. Vlasnik i kuvar Louis Lassen je u trenutku inspiracije, uzeo šniclu od mlevenog mesa i upakovao je na gore pomenuti način i – istorija hamburgera je počela.

istorija hamburgera

Restoran radi i dan danas i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju.
Interesantno je da se hamburgeri peku u originalnim pećima na specijalnim držačima u uspravnom položaju.
Važna i interesantna je činjenica je da su u restoranu zabranjeni kečap, senf i majonez.

Ako Vas zanima nešto više o tom restoranu, ponuda na meniju, cene i sl. pogledajte ovde

peć za hamburgereNaravno, ovo je samo jedna od mogućih verzija. Više američkih država svojataju pravljenje prvog hamburgera.
Činjenica je da je naziv Hamburger izveden od Hamburg, nemačkog grada, tako da je i originalni recept za pripremu donet u Ameriku od strane nemačkih doseljenika iz okoline tog grada.

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

SHARE