"Sneško Belić"
foto
Ko je napravio prvog Sneška Belića, koliko dugo u svetskoj tradiciji i kulturi postoji Sneško Belić?
Da li se uopšte zna ko je prvi napravio Sneška Belića?
Malo istraživanje na ovu temu donosi nam novu priču.

Po netu kruži priča da je prvi Sneško Belić napravljen početkom 19-og veka u SAD u državi Viskonsin, međutim ta priča je ipak samo na nivou urbane legende.

Sneg je kao materijal za vajanje i oblikovanje odvajkada bio na raspolaganju. Jedina loša strana je ta, što sneg nije trajan, tako da nisu mogli ostati tragovi i dokazi o izgledu Sneška Belića tokom istorije. Ipak smatra se da je pravljenje figura od snega i leda postojalo od davnina u tradiciji naroda sa severa.
Bob Ekštajn (Bob Eckstein) se veoma zainteresovao za ovu temu i ozbiljno se bavio istraživanjem.
Između ostalog, pronašao je ilustracije iz atlasa Petits Voyages o putovanjima Viljema Barenca, holandskog moreplovca, koji je pokušao da pronađe severni put za Indiju i Kinu. Nije uspeo u tome, ali Barencovo more nas podseća na njegovu odvažnost i poduhvate.

Evo tih ilustracija:
"Sneško Belić u Barencovom atlasu"
Mali žuti kružić označava figuru od snega i leda a malo uvećano to izgelda ovako:
"Sneško Belić iz 16 veka"
Umetnik koji je prvi u svojim delima ostavio prikaz figure od snega je bio Daniel Nikolaus Chodowiecki. Međutim to je bio prikaz zime, simbol surovog godišnjeg doba, pa su tako izgledale i preci današnjeg Senška Belića, surovi kao zima sa motkom ili metlom kao oružjem, ljutiti vojnici mraza i hladnoće.
"Predak današnjeg Sneška Belića"
foto
U viktorijanskoj eri sa mnogim novotarijama, koja je ona donela, došlo je i do masovnog slanja božićnih karti i čestitki, pa je kao prigodan simbol preuzet i Sneško Belić.
"Sneško Belić iz ere kraljice Viktorije"
foto
Istorija koja sledi je već poznatija svima, Sneško Belić je masovno korišćen kao dekoracija, simbol lepe zime, toplog doma i porodice. Tako je vremenom postao sve deblji, dobroćudniji i simpatičniji. Razne vrste dekoracija i ukrasa su smišljenje a izgleda da u današnje vreme više volimo da igramo igrice na kompjuteru sa Sneškom Belićem, nego da ga pravimo. A sneg baš nešto neće ni da pada u vreme kada se to očekuje.
"porodica Sneška Belića"
foto

4 COMMENTS

  1. Obožavam sneeeeg! Mada što ti kažeš – nit ga ima, a vala ni kvalitet nije neki. Puno su vodenjasti ovi novi snegovi pa prave bare i kaljuge čim dotaknu zamlju. A i manje škripe pod nogama… 🙁

    Ali babuške kao Sneško! Hehehe! Baš slatko.

    Hvala ti tetka Amarilis!

    :*

Comments are closed.