Ono što mi danas nazivamo novogodišnjom jelkom je sa aspekta tradicije Božićno drvo ili jelka.
Tradicija unošenja zimzelenog granja u kuću ili postavljanja ukrasa ispred kuće, potiče iz davnina. Samo se ranije najčešće obležavao dan zimske kratkodnevnice. Zelene grane su nagoveštavale i podsećale ljude da je zima prolazna i da će je smeniti proleće.

"Kako je jelka postala simbol Nove godine i Božića"– Kako je jelka postala drvo-simbol Božiča i Nove godine

Iz perioda, kada se hrišćanstvo još borilo za svoju dominaciju, kao glavne religije u Evropi, potiče i priča o SV.Bonifaciju.

On je živeo u 7-om veku na prostoru Nemačke. Da bi se obračunao sa paganskim verovanjima, Sv. Bonifacije je rešio da poseče hrast, sveto drvo Tora, vrhovnog germanskog božanstva. Iz korena posečenog drveta, nikla je čudom mlada jela i Sv. Bonifacije je objavio da će jelka biti simbol hrišćanske vere.

– Ko je prvi okitio Božićno drvo – Martin Luter ili esnafi iz baltičkih zemalja

\”Ko je prvi okitio božićnu jelku\”

Postoje dve verzije, koje se bore za primat, ko je i gde prvi put uneo drvo u kuću i okitio ga za praznik posvećen Hristu.

Po prvoj, to je bio Martin Luter. On je izašo da prošeta po šumi, jedne predivne, vedre zimske noći. Grane četinara su bile prekrivene snegom, kaže priča, i svetlucale su obasjane mesečenom, stvarajući prelepi prizor. Lutar je odmah odlučio da iseče drvo, odnese ga kući, ukrasi svećama i da na taj način pokuša da u svoj dom prenese lepotu, koju je doživeo.

Po drugoj priči, tradicija kićenja četinara je nastala zahvaljujući trgovačkim esnafima iz Letonije, Litvanije i Estonije. Tu su se naselili potomci tevtonskih vitezova i u svojim gradskim kućama su kitili božićna drva. Posle izvesnog vremena , iznosili bi ih na gradski trg, da bi ih videle i njihove porodice. Dolazilo je do spontanih okupljanja, mladi us pevali i veseli se oko ukurašenog drveća. Zadnjeg dana svečanosti, bila su spaljena.

Uglavnom ova tradicija se od 15-16 veka proširila gotovo po celoj Evropi.

– Ko je doneo tradiciju kićenja za Božić u Englesku

"Princ Albert i Božićno drvo"Albert, nemački princ, oženjen čuvenom engleskom kraljicom Viktorijom je okitio prvu jelku u Engleskoj, sredinom 19-og veka. O tome su pisale novine, ljudima se to dopalo i tako je. relativno kasno, u odnosu na Evropu, krenula tradicija kićenja jelki za Božić i u Velikoj Britaniji.

Naravno, masovno se ovaj običaj proširio tek u USA i poprimio oblik velikog biznisa. Prve jelke su, po priči, prodate oko 1850 u NJu Jorku i tradicija se gotovo stihijski proširila ne samo Amerikom, nego i svetom.

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

SHARE