Lista jakih i nepravilnih glagola u nemačkom jeziku

By | December 11, 2010

"lista jakih i nepravilnih glagola u nemačkom"

Izuzetno mi je drago, kada mi pišete. Iako postoji opcija komentarisanja, mnogo više dobijam poruka putem maila sa vašim željma i pitanjima.

Koliko mogu odgovaram a i odgovaraću u skaldu sa mogućnostima i raspoloživim vremenom, ne znam ni ja odgovore baš na sva pitanja, ali trudim se :-).

Dakle, moja draga čitateljka kaže otprilike, da je to lepo što sam počela da pišem o nemačkom jeziku, ali pošto idem nekim redom, ona nema vremena da čeka, pošto joj gori.

E da ne bi dogorelo, a u pitanju je lista jakih i nepravilnih glagola u nemačkom jeziku, evo da gasimo požar. O jakim i nepravilnim glagolima u nemačkom jeziku ću, nadam se, pisati u posebnim postovima, za sada evo liste.

Najpre, neka moja lična tabela, mada priznajem da nisam baš mnogo vešta u tim stvarima, ali eto pravila sam to, pre izvesnog vremena za neke moje đake, pa možda posluži:

Liste unregelmäßiger und starker Verben

Kome to ne odgovara, evo par linkova, za baš lepe table i liste:

tabela br.1
tabela br.2, sa prevodom na engleski

Za kraj, po meni najkorisniji link Verbformen.

Unesete oblik u infinitivu, bilo kog glagola, koji vas zanima i dobićete oblike u svim vremenima i pasivu. Ja sam uzala glagol gehen i evo šta se dobije link. Veoma je korisno i to što, ispod table, imate primenjena sva vremena u rečenicama.

P.S. Posetite i adresu nemacki.amarilisonline.com. Tu ćete pronaći pravi tutorijal, sve postove sa ovog bloga tematski složene.

2 thoughts on “Lista jakih i nepravilnih glagola u nemačkom jeziku

    1. Dragana Amarilis Post author

      A šti misliš? Ako otkriješ neki lakši način – obavezno javi :-)

Comments are closed.