Od kada su venčanice bele boje

Nekako smo sa svih strana medijski preplavljeni informacijama o kraljevskom venčanju. Pošto je ovo blog o engleskom jeziku, tradiciji i kulturi, možda bi bio red da o tome pišem. Meni se ipak druga tema nametnula, dok sam pripremala tekstove za svoje studente i đake za ovu nedelju, a to je:

– Ko je uveo modu nošenja belih venčanica

"američke venčanice iz 19-og veka"
Gotovo do polovine 19-og veka, nijedna mlada nije nosila belu venčanicu. Venčanja su i tada bila svetkovine, koje su među plemstvom i drugim bogatijim porodicama bile svetkovine, koje su imale statusni simbol. Pripreme su bile velike i raskošne, šile su se i specijalne venčanice, ali su one bile u svim mogućim bojama, kako je ko voleo, sem crvene (koja je bila simbol žena, slobodnijeg morala) i crne ( boje žalosti).

"venčanica iz 18-og veka"
venčanica iz 18-og veka

Postojala je i neka vrsta pesmice, sa savetima, kako boja venčanice utiče na budući mladin život.

“Married in white, you will have chosen all right. Married in grey , you will go far away. Married in black, you will wish yourself back. Married in red, you’ll wish yourself dead. Married in blue, you will always be true. Married in pearl, you’ll live in a whirl. Married in green, ashamed to be seen, Married in yellow, ashamed of the fellow. Married in brown, you’ll live out of town. Married in pink, your spirits will sink.”
Poenta je bila u tome, što je bila prava umetnost (za koji je bilo potrebno i pravo bogatstvo) sašiti lepu žensku haljinu i ona se kasnije koristila i u drugim prilikama.

Kraljica Viktorija i princ Albert

Ali, 1840 godine, desilo se najvažnije venčanje 19-og veka. Venčali su se engleska kraljica Viktorija i Albert of Saxe- Coburg, zapamćen kao princ Albert,(koji je doneo tradiciju kićenja jelki u Englesku).
Mlada kraljica Viktorija je za tu priliku odabrala venčanicu od belog satena i tradicija, koja traje do današnjeg dana je počela. Voljenu kraljicu su počele da kopiraju sve neveste tog doba i moda se ubrzo proširila i na Evropu i Ameriku.

"kraljica Viktorija u beloj venčanici"

Danas, iako nisu svi baš toliko bogati, venčanice su bele ili bar u nekim varijantama, šampanj boje, slonove kosti, svetlo, svetlo ružičaste.

Bonus:
A ima i u našoj istoriji ima lepih princeza u belim venčanicama. Pogledajte sliku sa venčanja kneza Pavla i kneginje Olge.

"venčanje kneza Pavla i knjeginje Olge"

SHARE

1 COMMENT

  1. Danas su vencanice prvenstveno bele, mada ima nekih kreatora poput Vere Wang koji predlazu druge boje. Kod nje dominira crna koja nije tipicna boja za vencanice.

Comments are closed.