Paul Bunyan Day – priča o Polu Banjanu

U ponedeljak, 28-og juna je u SAD-u, dan posvećen legendarnom junaku po imenu Paul Bunyan.

Radi se o vrlo popularnom liku, prilično marketinški iskorišćenom. Paul Bunyan je bio drvoseča, div, jedan od prvih, tako priča kaže, na prostorima današnjeg Kvebeka, Kanada.

Po jednoj verziji, nastao je kao simbol borbe frnacuskih naseljenika protiv engelske krune u prvoj polovini 19-og veka. Po drugoj, priču o njemu je smislio William Laughead, pisac i kreator reklamnih kampanja, koji je preradio neke elemente iz narodnih priča i stvorio lik Paula za reklamnu kampanju jedne kompanije za preradu i distribuciju drvne građe, 1916 godine.

Bilo kako bilo, o Paul-u Banyanu su napisane mnoge priče i veoma je popularan lik u dečijoj literaturi.

Evo nekih osnovnih elemenata priče o njemu:

Kada je rođen Paul(Pol) je bio tako krupna beba, da nijedna roda nije mogla da ga ponese i odnese majci, tako da su na kraju zjadničkim naporom tek tri rode uspele u tom poduhvatu.

Glavni i nerazdvojni ortak mu je bio bik Babe the Blue Ox.

Prema priči, jedne zime, bilo je toliko hladno da su ptice letele unazad, reči su se smrzavale u vazduhu tako da ako je neko pitao nešto, moralo je da se čeka do sledećeg dana, da sine sunce i odmrzne reči da bi se čuo zvuk. Ribe su otplivale na jug, a sneg je poplaveo od hladnoće. Pol je izašao da prošeta i naišao na promrzlo tele. Odmah ga je odneo kući, zagrejao uz vatru i uspeo da ga povrati u život. Kao uspomena na preživljeni stres, boja kože je Babe (Bejbu) ostala plava, kao poplaveli sneg.

Pošto je Pol bio div i njegov drug je bio slične veličine.

Da bi napravio pojilo za svog druga, Pol je stvorio Great Lakes (na granici SAD-a i Kanade), a u njegova dela se ubrajaju i Grand Canyon i Mount Hood.

Više priča o ovom junaku možete naći ovde.

Lepo bi bilo kada bi i mi u Srbiji počeli da se malo prisećamo naših junaka i junakinja iz priča i bajki. Makar simboličnim posvećivanjem jednog dana u godini nekima od njih, širili bi znanje i čuvali naša divna predanja.

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

SHARE