Pite – pie, apple pie, tart – kako se pravi pita u Engleskoj

"pita od jabuka se kaže na engleskom apple-pie"

Šetamo tako Beogradom, ili se nalazimo sa prijateljicom, svratićemo na kafu a i nešto slatko uz kafu, ne bi bilo loše. Teško da će neko danas u Beogradu poželeti da svrati na tulumbe ili Vasinu tortu, lenju pitu da ne pominjem. Šta se to jede kao slatkiš ovih dana?

Apple pie ili tart, zar ne!

Ne kažem da je to totalno loše, već od ovih sličica mi ide voda na usta, verovatno ću odjuriti da pojedem nešto od pomenutog, čim završim post – mada ne bih odbila ni Vasinu tortu, da mi neko ponudi, naprotiv, ali to je trenutno passe!

Dakle pita, pie, u zemljama engleskog govornog područja, nema mnogo veze sa pitama, hranom, koju mi zovemo tim imenom.
"kako se pravi apple pie"

Istorijski gledano, prve pite su pravili stari Egipćani, recepte su oplemenili i doradili stari Rimljani i onda se to kulinarsko dostignuće razgranalo po Evropi.

Prvi recepti za pite se pominju u doba Čosera, 14 vek. Tada su se već pravile pite od jabuka i polako postajale opšte prisutne na celom ostrvu.

"originalni engleski recept za pitu od jabuka"

Evo i originalnog recepta iz tog vremena. Interesantno je da su se slatke pite pojavile relativno skoro, sa masovnijom proizvodnjom šećerne trske u britanskim kolonijama. Do tada su pite bile onoliko slatke, koliko je bilo slatko dodavano voće.

Testo za pite je ono što se kod nas zove sipkavo testo, testo koje nakon što se umesi, treba da odstoji izvesno vreme na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Ako neko ima želju da sazna kako se pravi savršeno testo za apple pie i sve ostale pite tog tipa, evo linka.

Znači, ono što je tipično je da se testo podeli na dve kore, jedna na dno pleha, zatim ide bogato punjenje, pa druga kora.

Ali, neki kuvar nije zamesio dovoljno testa, imao je samo za donju koru. Stavio je voće preko nje i ispekao je takvu pitu bez gornje kore, ne bi li spasao sebe bede ili kazne i – smislio je novu poslasticu, tart.

"tart sa limunom"

Bukvalno, tart je pita bez gornje kore. Pošto su kuvari vremenom shvatili, da poslastica, koja nije pokrivena korom, mnogo lepše izgleda na oko, daje mnogo više mogućnosti za kreaciju, popularnost tarta se brzo proširila.

Poreklo reči tart se dovodi u vezi sa tortom .

Tart doduše u engleskom ima i druga značenja, npr. fancy woman, lady of pleasure, prostitute, sporting lady, whore, woman of the street. Ali to nema veze sa našom temom.

Za kraj, još jedan, više američki specijalitet.

"pita sa sladoledom, pie-lamode"

Pie a la Mode je pita od jabuka ili nekog drugog voća, servirana sa šlagom ili sladoledom.

Prijatno!

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

"tart sa jagodama"

SHARE