Priča o Strelcu – Pan, panika i put u zemlju Nedođiju

"simbol znaka Strelac"

Nije sve tako strašno, niti su sve priče vezane za znak Strelaca tako mračne. Mnogi astrolozi kao simbol i sliku, naročito za muške predstavnike ovog znaka, uzimaju lik iz jedne druge, vremenski, nama mnogo bliže priče, mnogo pozitivnije, pogodnije i za veoma malu decu.
Još u osnovnoj školi, deca na časovima biologije nauče da se kroz razvitak ljudskog embriona može pratiti kompletna evolucija ljudskog roda, u ranim fazama embrion više nalikuje životinsjkim oblicima. Kada se rodi, pre nego što postane svesni pripadnik ljudskog roda, prva faza, kroz koju budući čovek prolazi je detinjstvo. To je faza ubrzanog telesnog rasta, razvitka u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu.

Ponekad, naglašavam ponekad, poneki predstavnici ljudskog roda odluče da ne žale da izađu iz tog čarobnog ili bolje rečeno, bajkovitog perioda života.
Da, ponovo pričam o pripadnicima astrološkog znaka Strelac, večitoj deci među pripadnicima horoskopskih znakova, veselim, pomalo neodgovornim, nepromišljinim i avanturistički nastrojenim Sterlečevima. Sigurno da svi poznajete bar jednu takvu osobu. Svi je vole, zovu je u društvo. To su šarmatni, mladoliki, energični Strelčevi, neiscrpne energije, gotovo kao da mogu da polete. Doduše kad porastu, to im se i ponekad ne dopadne pa umeju da se pretvore u neku vrstu baksuza, ali kao što rekosmo, pitanje je da li Strelčevi mogu da lete?
Možda i mogu, samo mi to ne vidimo. O da, postoji priča i o njima.

Petar Pan – dobro došli u Nedođiju

"zemlja nedođija, priča o Strelcu"
Škotski pisac Džejms Metju Beri je početkom 20-og veka je stvorio lik Petra Pana. Jedinstveni dečak je preko noći osvojio publiku, najpre čitalačku a zatim i pozorišnu. Mnogo kasnije, još jedan Strelac, Volt Dizni, nije odoleo šarmu Petra Pana i stvorio je klasik, dugometražni crtani film za sva vremena i sve uzraste.
Taj neodoljivi plavušan, koji još nije promenio mlečne zube, dok se suočava sa smrtnom opasnošću, saopštava veselim glasom:
To die will be an awfully big adventure!

Polako se već prepoznaju poneki pripadnici ovog znaka, oni naklonjeniji avanturi ili oni koji će uraditi sve, samo da izbegnu dosadnu rutinu, ispunjenu obavezama svakodnevnog,pa i porodičnog života.
Poleteće, o da, itekako će poleteti. Ako ne avionom, onda će raširiti krila mašte, zaroniti u cyber space avanture, mnogo je načina da se Strelac prepusti svojim snovima i avanturama.
Društvo je poželjno, što više to bolje. Ali, ne dirajte Petra Pana. Ako mu je do društva, samo on ima pravo da bira sa kim će, kako će, koliko dugo će, kao i sve ostalo, što ide ide uz intimnije druženje.
Porodica nije kategorija koja zauzima visoko mesto među prioritetima ovog znaka.
Iako na prvi pogled izgleda krhko, ne dajte se zavarati, vi pripadnici drugih znakova. Ne zamerajte se Petru Panu. Mnogo toga on zna, na primer vešt je sa mačem, lukav, okretan, vispren, Bolje je imati ga za prijatelja. Kao neprijatelj, neustrašivi Strelac je izuzetno opasan.
A kada je druženje u pitanju, da li je tu devojčica Vendi ili neko od Izgubljenih dečaka, Petru Panu je svejedno, nema razliike u polovima. Oko njega su i drugovi i drugarice. Zato ako među navijačima na fudbalskoj utakmici, ugledate devojku ili na reviji na ledu u grupi devojčica ugledate dečaka, jasno je o kome se radi.
A tu je i pitanje pažnje. Dok drži pažnju, dok je interesantno, bilo da je u pitanju, druženje, osoba, poduhvat, Strelac ili Petar Pan je tu. Na sam nagoveštaj dosade, dok trepnete okom, nestaće odlepršaće, nošen neiscrpnom energijom u potrazi za novim izazovima.
"Petar Pan kao simbol znaka Strelca"

Slikovni simbol znaka Strelca je, kako i ime ovog sazvežđa kaže, strela. Kentauri nisu imali luk i strelu, nije ni Petar Pan. Pa vreme je da se zapitamo:

Otkud Sterlcu luk i strela?

Sada se priča malo komplikuje. Tačnije prepliće se više priča i antičkih mitova. Da bi došli do odgovora, poći ćemo stazom, koja će nas provesti kroz nekoliko priča iz mitologije stare Grčke. Važno da ostajemo kod prikaza bića, koja odgovaraju dvostrukoj prirodi ovog znaka, kombinaciji životinjskih i ljudskih elemenata.

I zodijak ima svog đavolka

"Pan kao simbol znaka Strelca"
foto

Najpre ćemo ispričati priču o Panu, nekako je najlogičnije da se povežu dva imenjaka Petar Pan i Pan, bog stada i pastira, divlje prirode, planinskih vrhova. Pošto ovo božanstvo, po nekim drugim aspektima ima veze i sa sazvežđem Jarca, ostajemo na osobinama, koje su važne za znak Sterlaca.

Hermes, prelepi bog trgovine, lopova i glasnik bogova i jedna lepa nimfa (nimfe su Zevsove kćeri, koje zauvek ostaju mlade i lepe a žive u divljini, naročito pored voda i jezera (vile jezerkinje iz srpske mitologije), kao plod svoje ljubavi dobili su dete, koje je bilo posebno i izuzetno, možemo reći, na neki način i čudesno. Bilo je veoma veselo i drago, ali je imalo rogove na glavi i kozje noge. (Bez panike, dragi Strelčevi, na koga vas ovaj opis podseća; hajde da kažemo da se iz ovog prikaza u kasnijim, mračnijim vremenima ljudske istorije razvio opis đavola. Doduše, ponekad vam se i dopadne to poređenje, ne baš sa đavolom, u najgorem izdanju, ali ima nekih momenata, koji vam se dopadaju, zar ne, onako među nama).

Prelepa majka se uplašila svoje bebe ali Hermes je bio oduševljen svojim veselim i šarmantnim sinom, odneo ga je na Olimp, gde su ga bogovi oduševljeno primili u svoje društvo. Pan je umeo tako lepo da svim bogovima da prenese sjajno raspoloženje i razgali im dušu i srce (Strelčevi, šarm je vaše dugo ime, samo je potrebno da se nađete u društvu bogova, tj. u društvu koje je božansko ili božanstveno po vašim kriterijumima)
Nažalost Panov život, naročito ljubavni, nije bio baš mnogo srećan. Iako je bio poznat i po nekim telesnim osobinama, koje su veoma mogle da usreće pripadnice suprotnog pola, (komentare, dargi Strelčavi, na ovu temu, svakako da volite, mislim na muške pripadnike ovog znaka, a ni dame ne zaostaju u veštini, kada je ova oblast u pitanju) ljubav ga nije nešto htela.
A i kako bi ? Sa tim svojim fizičkim izgledom, kada bi se pojavio među smrtnicima, nastajala bi opšta pometnja ili drugim rečima panika (ako se neko pita, kako je nastala ta reč, odgovor daje Pan).
A Strelčevi itekako umeju da se „pojave“, da učine svoj dolazak u društvo nezaboravnim.
Zato ostavljamo to po strani i podsećamo na nešto drugo svima poznato a to je Panova privrženost muzici. On je izumeo dobro poznatu vrstu frule – Panova frula. A muzika se nameće kao kategorija, koja je veoma važna pripadnicima ovog horoskopskog znaka. Mnogi poznati kompozitori, pevači i pevači i pevačice su rođeni u znaku Strelca.

Novo:: Priče o Strelcu i ostalim znacima čitajte na astro.amarilis

9 COMMENTS

  1. Srelci koje ja poznejem veoma podsećaju na opis koji ste dali o njima i da, vrlo mi je prijatno u njihovom društvu baš zbog te veselosti koju poseduju. Dopadaju mi se Vaše priče na temu mitova i astrologije.

    • Olja, tako mi je drago da Vam se dopadaju moje pričice. To ja samo pokušavam da deci objasnim da mitologija i istorija nisu dosadne za učenje, da im dam motiv da uče i istražuju dalje i dublje. Pa pošto se njima dopada, eto ja počela sam da postavljam te pričice na blog.

    • Zelena ima da te se odreknem, bar u nekim lokalnim novinama, na komšijskom nivou!
      A šta fali tebi Vodoliji?

Comments are closed.