Priča o Strelcu – život u pećini istkanoj od snova

"Strelac"
foto
Astrološki znak Strelaca je jedinstven. Ako se razmatra podela znakova na ljudske I životinjske, prema simbolima, Strelac je jedini znak, koji spade u obe grupe. Do 15 stepena na svom zodijačkom putu, dakle prva polovna znaka, datumski gledano, pripada životinjskj polovini a druga od 15 – 30 stepena ljudskoj.

Za priču o sazvežđu Strelca važni su nam kentauri.
Kentauri su bića sa telom konja i torzom i glavom nalik ljudskim. Generalno nikako nisu bili naklonjeni ljudskom rodu, bili su agresivni, ratnički nastrojeni, snažni brzi, nemilosrdni sve u svemu prave kavgadžije. Ali ne svi. Među njima je živeo i Hiron.

Priča o Hironu, bolu i prstenu

"Kentaur Hiron kao simbol znaka Sterlca"foto

Iako je poticao od roda kentaura, Hiron je bio potpuno drugačiji. Svestan da ne može da se uklopi u svoj rod, bučnih, ratobornih, primitivnih rođaka, jedinstveni Hiron se osamio u pećni na planini Pelion (kako samo pripadnici znaka Strelca umeju da se osame od svog roda i okruženja i da pobegnu u svoju izmaštanu pećinu, duboko nesrećni zato što sebe vide drugačije od ostalih).

Hiron je bio plemenit, dobar, mudar, blag, obrazovan i besmrtan. Iako je živeo usamljen u svojoj pećini, visoko na nedostupnoj planini, glas o njegovim vrlinama se proširio i mnogi grčki junaci su u svojim mladim danima dolazili kod Hirona da steknu obrazovanje. Priča kaže da je bio mentor i učitelj Peleju, Jasonu i mnogim drugim starogrčkim junacima od kojih je najpoznatiji bio Herkul.
Hiron je bio izuzetno nadaren muzičar, vešt u lovu i posebno poznat po svojoj isceliteljskoj veštini, tako reći jedan od prvih poznatih lekara.
Sve te divne osobine nisu donele Hironu ličnu sreću i zadovoljstvo. Ostao je večiti usamljenik, nije pripadao svom rodu kentaura, prezirao ih je zbog divljaštva i ratobornosti , često ih je progonio i borio se protiv njih. Nije je pripadao ni ljudskom rodu. Iako je po mnogo čemu bio plemenitiji, mudriji i sposobniji od većine ljudi, nije imao hrabrosti da izađe iz svoje pećine među ljude i da te svoje vrline javno pokaže ( malo više hrabrosti, dragi Strelčevi, pokažite šta znate i umete, bez rizika nema uspeha).
"Strelac u mitologij"
foto

Hironova tužna sudbina

Kao svaki pravi junak i Hiron je imao tužnu sudbinu. U jednom pohodu protiv divljih kentaura, Herkul, Hironov učenik je greškom ranio otrovnom strelom svog učitelja. Otrov na streli je bio takav da ni Hiron, kao najbolji iscelitelj nije uspeo da je zaleči. Trpeo je ogromne bolove i muke (kad strelac pati, nebesa uzdišu od tuge i bola koje Strelečevi trpe, tiho u sebi, ne bi ih podelili ni sa kim a kamoli potražili pomoć).
Pošto je Hiron bio plemenit, zamolio je Zevsa, da kao besmrtnik, koji mora doveka da trpi bolove od rane, zameni Prometeja, okovanog na Kavkazu po kazni i da preuzme njegovu zlu kob. Zevs mu je molbu uslišio ( ko još može da odoli Strelcu, kada nešto naumi, ako i pokuša teško njemu, Strelac ne odustaje, veoma je tvrdoglav, po cenu sopstvenog bola i patnje ). Tako je Hiron uz pomoć Herkula oslobodio Prometeja i zauzeo njegovo mesto, okovan da ispašta do isteka kazne od 30.000 godina.

Vena amoris
"vena ljubavi"
foto

U čast plemenitog Hirona i njegove žrtve Prometej je zamolio Herkula da od jednog okova napravi prsten i da u prsten umetne mali komad stene na kojoj je ostao okovani Hiron. Prsten je Prometej stavio na srednji prst leve ruke, pošto je tuda, verovalo se prolazila vena amoris, krvni sud koji je vodio direktno do srca i koji je kao simbol značio večnu odanost Prometeja Hironu. Ljudski rod je prihvatio ovaj običaj od Prometeja i tako je zahvaljujući Hironu i njegovoj žrtvi uveden prsten kao simbol odanosti , poštovanja i ljubavi. U početku se na srednjem prstu leve ruke, baš zbog pomenute vene amoris, poto se smatralo da kada neko prstenuje I stavi prsten na venu amoris, taj znamen ide sirektno do srca i ne može se prekinuti.

"sazveždje Strelca"
A Hiron? Bogovi nisu dugo izdržali da gledaju muke plemenitog Hirona. Odlučili su da ga oslobode patnje o bola i postave na nebo, darujući mu sazvežđe Strelca.

Druge priče iz astromitologije čitajte na astro.amarilis

5 COMMENTS

    • Svi komentari su tu. Izgleda da je kod ono pravilo – sporo ali dostižno, pojave se 🙂
      Hvala svima na lepim rečima!

Comments are closed.