Priča o Vodoliji – kako su bogovi pali na teme

"Ganimed, simbol Vodolije"

Priča o Vodoliji ima svoj nastavak, još jedan antički junak je zaslužio svoje mesto među zvezdama, a mnogi astolozi smatraju da je baš on taj junak priče ove, kome je posvećeno sazvežđe Vodolije.

Priča o Ganimedu

"bogovi i boginje na Olimpu"foto
Da bismo ispričali priču o Ganimedu, opet moramo Zevsu u pohode, pravo na Olimp među bogove i boginje stare Grčke.

Zevs je znao kako da organizuje udoban život na Olimpu, kako za sebe, tako i za sva ostala božanstva. Sve je savršeno funkcionisalo a savršenstvo samo po sebi ponekad dovede do dosade. Često zabave radi, umeo je Zevs da siđe među obične ljude, da ukrade devojku ili ženu, koja mu se dopadne, bez ikakvog razmišljanja o posledicama, koje će taj njegov čin izazvati među ljudima. Zevsova interesovanja su obično bila kratkog daha. Čim obavi to što je naumio, ostavljao je svoje zemaljske ljubavi i vraćao se na Olimp.
Ali, naravno, uvek postoji ali, jednog dana ugledao je Zevs neviđenu lepotu, lepotu, koja mu je oduzela dah i pomutila pamet. Ugledao je mladog trojanskog princa Ganimeda.

Ganimed je bio toliko lep da Zevs jednostavno nije imao izbora, morao je nešto da učini. Kada su bile dame u pitanju, Zevs bi pronašao neki način da se približi, zavede dotičnu devojku, ukrade je, odradi šta je nameravao i produži svojim putem.
Ganimed je bio pre svega muškog pola. Osim toga, bio je toliko lep da je Zevs odlučio da zauvek mora da ima pored sebe tog prelepog mladića, otelotvorenje savršene lepote.
"Ganimed i Zevs pretvoren u orla"
foto

Svemoćni Zevs se pretvorio u predivnog orla i sleteo kod prelepog princa Ganimeda. Ganimed je bio očaran orlom, što je Zevs iskoristio i ukrao Ganimeda odnevši ga zauvek na Olimp među bogove. Dodelio mu je ulogu peharnika, zadatak mu je bio da boginjama i bogovima puni pehare ambrozijom i nektarom. Za divno čudo, svi bogovi su jednoglasno i sa oduševljenjem prihvatili prelepog Ganimeda, sem naravno Zevsove bolje polovine, Here.

Sad se postavlja pitanje, za one koji veruju u horoskope, kakve veze ima ova priča sa pripadnicima znaka Vodolije?
U astrologiji, u zavisnosti od planete vladaoca a i nekih drugih elemenata, postoji tu i tamo mišljenje da su pripadnici nekih horoskopskih znakova lepši od ostalih. Npr. kaže se da su najlepše žene i muškarci rođeni kao pripadnici horoskopskih znakova Vage, Jarca ili Lava.

Nažalost svih pripadnika znaka Vodolije, mora se naglasiti da pripadnici ovog znaka ne spadaju baš među primere klasične lepote, čak šta više, kada bi morali da odredimo kom horoskopskom znaku pripadaju najružniji ljudi, to bi bez ozbiljnije konkurencije bio znak Vodolije.
Teško da ćete pronaći neki značajniji broj pripadnika znaka vodolije na spiskovima čuvenih svetskih lepotica i lepotana iz bilo koje epohe.
A zašto je to tako, jednostavno, sva lepota Vodolija je sa Ganimedom otišla na nebesa, među bogove, zvezde, kako god hoćete. Običnim Vodolijama je preostalo da se, kada je njihov spoljni izgled u pitanju potrude da nametnu sebe kao jedinstvene primere lepote, ako im je stalo uopšte do toga a uglavnom nije.
A saputnicima Vodolija savet, upoznajte svoje Vodolije malo bolje, opustite se i zaplovite sa njima putem zvezdi, ko zna možda vam se i dopadne.

Vodolije i senzualnost (ili ako baš hoćete seks)

Prometej, već smo videli nije imao vremena za svoj lični život. Ganimed je bio tek dečak, kada su ga bogovi odneli i takav je zauvek ostao. Gde je tu seks – nema ga. Takav glas bije i pripadnike znaka Vodolije, nije da neće ali kad će ne zna se, nemaju vremena, toliko toga im je na umu :-), tako priče kažu.

Doba vodolije
Tu smo gde smo, sa ulaskom Urana u sažveđe Vodolije iz ere Riba smo zašli u novo doba.
Pre svega, seks se tretira drugačije, tako je i započela era Vodolije, sa decom cveća, slobodnom ljubavi i protiv rata, tipično vodolijski.
Ako se osvrnemo na junaka ove priče, Ganimeda, onda će biti malo jasnije zašto je u eri Vodolije toliko važno da ljubav bude slobodna i nesputana u kakvom god da je pojavnom obliku, dokle god je lepa i oplemenjuje.

A dok surfujete po internetu, hteli vi to ili ne, svi su po malo Vodolije, dok plove po toj nekoj (ko zna možda i božanskoj) dimenziji i zaboravljajući na ono što nas okružuje, sledeći sopstvena interesovanja i sklonosti.
Tako vodolijski 🙂

Za kraj da pomenem još jednog junaka sa tipičnim vodolijskim osobinama ali iz druge mitologije – kralj Artur, pola čovek, pola božanstvo (ili bar potomak boginje Danu), suviše zauzet svojim narodom da bi se bavio sopstvenim brakom.

Najveći mesec planete Jupiter dobio je ime Ganimed.
"Jupiter i Ganimed"

Druge priče o Vodoliji čitajte na astro.amarilis

6 COMMENTS

  • @ Zelena, naravno da smo lepe 🙂
   Ovo je samo priča.

   @ Miljo, ti si potpuno u pravu, čitala sam i ja te knjige, bar neke od njih.
   A izgleda i neke druge 🙂
   Ipak ovo su samo priče, podsećanja na te stare mitove i poneko objašnjenje, pa smešano ispadne kao neka pričica, bar ja tako mislim.
   Inače Strelac je sledeći, već se uveliko priča ispreda.

   Ne znam šta se dešava i kakve probleme imate sa komentarima, meni izgleda da su na broju.

 1. Ja sam učila astrologiju iz knjiga u kojima piše da su najružniji Jarčevi, pa ih slede Vodolije. Međutim, kad se među njima nađe neko lep, onda je – božanski lep!
  Po tim istim knjigama, najlepša je Vaga ili osobe kojima je Venera (neugrožena) u znaku Vage i tako dalje. A Lav ume da se udesi i da postane lep, i ume da se nametne, i da proglasi sebe za primer lepote… inače nije neki.
  I ova priča ti je baš lepa. A kad će Stelac? Kad će?!

Comments are closed.