Tea Time – vreme je za čaj

čaj u 5

Toliko toga već znamo o engleskom jeziku, vreme je da popijemo čaj, pravi engleski čaj u 5 po podne, afternoon tea.

Čaj u Engleskoj se ne pije kao kafa kod nas, posle obroka ili radi buđenja. Čaj i ispijanje čaja je ustvari poseban obrok.

Sam čaj, kao napitak su prvi konzumirali Kinezi.

– Legenda o čaju

Postoji legenda, da je nekada davno, neki kineski car pošao na put. Napravljen je mali odmor pored puta i sluge su pripremale posluženje. Pošto je bio vetrovit dan, suvo lišće je palo u posudu u kojoj se voda prokuvavala i car je oduševljen ukusom zahtevao da od tada isklučivo pije prokuvanu vodu sa suvim biljnim listićima.

"engleski čaj"Vreme je prolazilo, Kinezi su usavršili svoj napitak, kao i sopstvenu tradiciju ispijanja čaja. U Srednjem veku, kada su uspostvaljene veze i trgovački karavani redovno odlazili put Kine, listići čaja su postali obavezni sastojak njihovih tovara na povratku u Evropu. Prva stanica je bila Portugalija, gde se prvo proširila moda i navika ispijanja čaja. Zatim se čaj polako proširo po Evropi da bi centar trgovine čajem postala Holandija. To je period 16-od i 17-og veka.

– Ko je uveo običaj popodnevnog čaja u Engleskoj

A Englezi, tamo je omiljeno piće u to vrme bilo pivo, tačnije vrsta piva, ale , o tome drugom prilikom.
Sve se to promenilo kada se engleski kralj Čarls II oženio sa portugalskom princezom Katarinom Braganca. Princeza Katarina je zaslužna za stvaranje tog, danas, tipičnog engleskog običaja, popodnevnog čaja.

"portugalska princeza je donela čaj u Englesku"U to vreme postojala su 2 obroka doručak i večera, s tim što je večera bila najvažniji, ali i najobilniji obrok. Vojvotikinji Ana Mariji od Bedforda se pripisuje čast da je kumovala novoj engleskoj tradiciji. Njoj je ta pauza između obroka bila predugačka, tako da je uvela novi obrok, koji se sastojao od ispijanja čaja uz serviranje laganih obroka, koji se mogu jesti rukom, kao što su sendviči , mali kolačići i sl.
Polako je način serviranja obroka postao stvar prestiža, način da se impresioniraju odabrani gosti.

čaj u baštiČajanke su se ogranizovale napolju, kada je vreme to dozvoljavalo, u salonima, počele su da se otvaraju čajdžinice. Servisi za čaj su postali mala umetnička dela, tradicija se proširila ne samo na način serviranja, nego i na čitave serije recepata za prigodna posluženja uz čaj.

Postoji priča da za vreme II svetskog rata, gledano težinski, više čaja je isporučeno vojnicima na front nego municije!

Sve je važno ako želite po propisu da servirate tradicionalni engleski čaj. Pravila postoje kako se kombinuju ukusi, boje, mirisi. Naravno, ono što je tipično je da većina Engleza čaj piju sa mlekom. Oni, koji koriste limun, nikako ga ne cede, već se limun isečen na kriške, ubacuje u šoljicu čaja po želji.

vreme je za čajSve se menja pa i Kinezi, koji su stvorili čaj, kao napitak, nisu više ni u Top 10, kada je u pitanju godišnja potrošnja čaja po glavi stanovnika. Ali, prvi nisu Englezi, oni su drugi, prvo mesto drže Turci.

Za one, koje ova tema interesuje, evo par linkova:

How Afternoon Tea Began
kako napraviti adekvatan meni uz popodnevni čaj

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

2 COMMENTS

  1. Volim caj i bas se spremam da otvorim neko Winter pakovanje Teekanne caja 🙂 Ranije sam volela Milford, i sada ga volim ali ovi Teekanne imaju tako zabavne ukuse i nazive da su mi oni sada no1 : Grandmom’s Best, Magic Moments … mmmmmmmm

    Nama se u Istanbulu svideo i njihov caj, mada je cudan sav, u prasku. Doneli smo taj cuveni praskic-caj od jabuke, cak i posebne one njihove soljice za njega pa sad cekam ponovni odlazak u Tursku da se snabdemo sa jos 🙂 Medjutim, nisam se raspitala kakav je to zapravo caj, tako smesan i u prahu, i da li je to zaista caj. No, istina, oni tako sa cajem divane svuda i kad god to stignu 🙂

    • Meni je interesantno i to da mi pijemo tursku kafu a Turci je uopšte ne piju, nego čaj.
      Kod nas je još uvek u velikoj meri ispijanje čaja, vezano za bolest, prehlade i temperaturu. Polako se menjaju te navike, ali čini mi se još uvek ne nešto masovno.

Comments are closed.