Diskutujemo tako, moji đaci i ja o vrstama, programa i programiranja, oni pričaju, ja slušam, pošto pojma nemam o čemu se radi, ali je baš lepa tema za vežbanje engleske konverzacije. I meni zapara uvo reč Ubuntu. Eto nama nove teme i malo istraživačkog rada do sledećeg časa: šta znače i kako su nastale neke engleske reči, koje prihvatamo zdravo za gotovo. Naravno sada ćemo da podelimo rezultate naših istraživanja, bar one koje su nam se učinili najinteresantniji. Verovatno su mnogima već poznata ta značenja, ali možda pronađete nešto interesenatno.

1. Šta znači Ubuntu

Ubuntu predstavlja jednu vrstu etičke ili humanističke filozofije. Sama reč potiče iz Zulu-Bantu jezika (jug Afrike) i otprilike znači da osoba koja poseduje Ubuntu je otvorena prema drugima, prihvata i poštuje druge ljude i svesna je da pripada većeoj celini. Ako su drugi iz te celine, zajednice, podvrgnuti mučenju, svaki pojedinac to treba da oseti, pošto je pripadnik veće celine.

umuntu ngumuntu ngabantu
=
“I am what I am because of who we all are.”
Sjajno, morate priznati.

2.Šta znači Yahoo

Odmah ispravka, pitanje je totalno pogrešno. Pravo pitanje glasi – ko je Yahoo?

"šta znači yahoo"
Ovo je Yahoo

Ovo je mogući izgled bića po imenu Yahoo. Pisac Džonatan Svift u Guliverovim putovanjima, priča o bićima, koja podsećaju na ćoveka, ali su mnogo ružna, jedva da su ljudska bića po ponašanju i izgledu. Jerry Yang i David Filo, osnivači ove kompanije su smatrali sebe pripadnicima te vrste, pa eto i imena.

3. Šta znači Oracle

Ovo mi je jako slatko objašnjenje, ako je istinito naravno, ali je jedino, koje smo našli.
Larry Ellison i Bob(Ed) Oats su radili za CIA, kao konsultanti. Taj projekat su nazvali Oracle, što je šifra sastavljena od početnih slova reči u sledećoj rečenici – One Real Asshole Called Larry Ellison!
(ovo možete i sami da prevedete) :-).

4. Šta znači CISCO

Ništa posebno, to je uobičajena skraćenica za San Francisko

5. Šta znači Coca Cola

"kola orasi"
kola orasi

Kombinacija coca lišća i kola oraha.
Pošto nemamo formulu, ne možemo da proverimo.

6. Šta znači Google

Ovo nisam baš shvatila, (mislim na matematički deo)ali to ne znači da vi nećete.

Početna reč je – GOOGOL.

Goooooooooo,oooooooooo,oooooooooo,oooooooooo,oooooooooo,
oooooooooo,oooooooooo,oooooooooo,oooooooooo,ooooooooooGle

is indeed derived from Googol

10000000000,0000000000,0000000000,0000000000,0000000000,
0000000000,0000000000,0000000000,0000000000,0000000000.
To je matematički termin, 1 iza koje sledi sto nula. Smislio je Milton Sirotta, rođak američkog matematičara Edward-a Kasner-a. Izraz je prvi put uporebljen u knjizi “Mathematics and the Imagination” , koju je napisao Kasner sa saradnicima. Ideja je bila da asocira neograničen broj mogućnosti, koje postoje na netu.
Dakle broj, koji je naveden ne postoji nigde u prirodi, pošto je neverovatno veliki i predstavlja želju da se na netu obezbedi neverovatno veliki broj informacija, koji će biti dostupne svima.

Mi smo se lepo zabavili, a vi imate li neku ineresantnu reč?

SHARE

5 COMMENTS

 1. Odličan tekst. 🙂

  Jako je malo profesora koji se na ovaj način bave jezikom, ja sam imala sreću da imam tri divne dame koje su na slične načine pokušavale da nam približe engleski. Svaka čast! 🙂

  p.s. Zar nije Oracle sveštenik, medijum, prorok ili proročište? Ovo objašnjenje koje ste dali je doduše zanimljivije. 😉

  • Hvala na lepim rečima i dobrodošli na blog.
   Oracle jeste sve to što ste naveli, ali nigde nisam pronašla vezu ove korporacije sa tim značenjem, samo sa ovim koji sam navela, da li je to istina, urbana legenda ili marketinški potez, ko će znati.

 2. Мени је најзанимљивија реч Ubuntu, толико тога племенитог је сабрано у три симпатична слога. Иначе сам ово знао, прочитао сам то први пут кад сам наручио Ubuntu Live CD 😀 Мислим да би ми афрички језици били страшно занимљиви за проучавање… Ето, још једна на листи жеља. Оплемењивањем других оплемењујемо себе, а опет оплемењивањем себе оплемењујемо све који нас окружују.

  Хвала за Oracle, супер звучи 🙂

  • ToMCee i meni se dopada Ubuntu filozofija, za mene je to sasvim novo, ali su mi objasnili da je to u skladu sa tom vrstom programiranja, ili šta li je već, koji je potpuno otvoren za korišćenje.
   Što se tiče afričkih jezika, oni su pravo blago za lingvistička proučavanja, ali i oni, polako ali sigurno nestaju.

 3. Kao i ToMcaa meni se takođe najviše dopada objašnjenje reči Ubuntu. Ubuntu već koristim nekih ne punih godinu dana i prezadovoljan sam. U svakom slučaju ga preporučujem.

Comments are closed.