Veštice, kotlovi, kazani i ostale drangulije potrebne za magični napitak

"Veštičin kazan - Witch cauldron"

Zašto veštice, ili je pravednije da ih nazovemo čarobnice, uvek kuvaju magični napitak u nekom čudnom kotlu? Taj stereotip ima svoju priču u keltskoj mitologiji.
– Ko je bila prva veštica, ko je napravio prvi magačni napitak


Pisala o tome šta je sve potrebno za pripremu Halloween-a i pimenula sam cauldron, kotao, kazan. naravno za kuvanje magičnog napitka. A prva je magični napitak pripremila:

Cerridwen
"Cerridwen. prva čarobnica, koja je napravila magični napitak"

Cerridwen – Keridven je živela na jednom ostrvu (a gde bi drugde, pročitali smo post o deci boginje Danu, zar ne) i imala je dvoje dece, prelepu ćerku i sina, ružnog , sačuvaj bože. Majka, kao majka šta će, reši da malo potpomogne, da joj sin, ako nije lep, bude bar pametan. Pošto je bila neka vrsta boginje, priseti se ona da je, između ostalog i čuvarka čarobnog kotla. Reši tako ona da pripremi čarobni napitak za svog sina, da mu podari mudrost.

"spell books, knjiga vradžbina"Pošto je to bio veoma komplikovan napitak, morao je da se kuva tačno godinu dana plus jedan dan i pri tome je naravno morao sve vreme da se meša. Zato je ona odredila svog pomoćnika da se bavi tim mukotrpnim poslom, naredivši mu da strogo vodi računa, da se ni kap ne prospe – stvar je bila u tome, da su samo prve tri kapi bile čudotvorne, ostalo je bio otrov. Mlađani dečak se prihvati posla, ali kako je jednom prilikom naglo promešao napitak, tri kapi su izletele i pale mu na prst, opekle ga. On je stavio prst u usta i naravno posisao mudrost.

Cerridwen je pobesnela, ali dečak je sada bio mudar, pa je mogao da predvidi njen bes i da bi umakao, pretvorio se u zeca, Cerridwen u psa, zatim ide kombinacija riba – vidra, vrabac – soko, na kraju se učenik pretvorio u zrno žita a Cerridwen u kokošku i progutala ga je. Na kraju se ipak sažalila i kada je povratila svoj ljudski oblik, naravno posle devet meseci ga je ponovo rodila, ali ga je ipak bacila sa kolevkom u vodu (liči na priču o Mojsiju, zar ne). Naravno pronašao ga je keltski bard Taliesin i odatle ide već neka druga priča.

"Cerridwen priprema svoj magični napitak"Eto od te boginje, koja je bila boginja transformacije i promene – shapshifting and transformation, inspiracije i učenja, postade veštica sa kazanom i čarobnim napitkom.

Ona je takođe simbol procesa učenja, odnosa između učitelja i njegovog učenika, učitelja koji i silom, ako je potrebno tera svog učenika u pravom smeru prihvatanja novih saznanja, pronalaženju novih puteva u savaladavanju novih veština. Dakle, drage kolege profesori, ako vas đaci ponekad nazovu vešticama i vešcima, nije to tako loše, setite se ove boginje i nastavite da bijete bitke za dobrovit svojih učenika.

Bonus:

"Pumpkin - bundeva ili tikva"

Druge priče iz engleske, američke tradicije, mnogo lepih priča, pročitajte na adresi engleski.amarilisonline, kategorija Once upon a time

SHARE