@ znak, majmunče i njegov rep

"majmunce @sign"

Kako je nastao čuveni i široko rasprostranjeni at sign, @, majmunče, der Klammeraffe. Priča je verovatno poznata, ali hajde još jednom da je ispričam.
Postoji jedna vrsta majmuna, latinski naziv joj je Ateles fusciceps ili majmun pauk, poznata po svom dugom repu, koji mu omogućava bolju navigaciju i spretnije kretanje po visokim krošnjama drveća.

Rep mu je duži od ukupne dužine tela i izgleda ovako:
"majmun pauk Ateles fuscipes"
foto
Baš taj majmun je, kako priča kaže, bio nečija inspiracija da se ovo u suštini obično slovo, sa neobičnim produžetkom, koje podseća na neki nestašni repić, nazove majmunče.
Majmun i at sign su povezani u mnogim svetskim jezicima, recimo u nemačkom, kao što sam već navela, (ukucajte u pretraživač slika der Klammeraffe, pa će sve biti jasnije).
Inače ovaj znak je bio prisutan mnogo pre kompjuterske ere.
Postoje dva tumačenja, kako je nastao @ simbol.
– 1536 godine jedan italijanski trgovac, sa privremenim boravkom u Španiji, napisao je pismo, tačnije popisao je svoju robu i i ovaj znak je koristio da bi označio amfore, tačnije količinu vina koju je sadržavala svaka amfora.
"prvo majmunce ili at-sign"
foto

Ipak je taj znak evoluirao i počeo je da se koristi i u drugim jezicima za oznaku at – po ceni od

The “@” symbol. . .
used by grocers and accountants throughout the English-speaking world to indicate a rate, or cost per unit, as in “10 gal @ $3.95/gal” [ten gallons at three dollars and ninety-five cents per gallon]
Sam znak je malo neobičan a za to postoji drugo objašnjenje, tj. da je nastao putem ligature, što bi bio tipografski termin, koji govori o dva znaka, koja se iz nekih razloga spajaju u jedan. Primer – ćirilična slova LJ i Nj su ligature.
Ovde se najverovatnije radi o spajanju dva slova – a i d

Bilo kako bilo, presudio je Ray Tomlinson godine 1971 i odlučio je da baš taj znak pokazuje da je korisnik koga tražimo baš na nekom servisu – at , recimo, @gmail ili @yahoo. Što da ne, pošto je osmislio princip slanja mejlova, njegovo je bilo pravo i da bira.
A ostalo je istorija.
A kako i gde se ovaj znak jiš koristi, recimo kada je programiranje u pitanju, o tome vam ja ne mogu mnogo reći ali nemojte da vam je teško ima gde možete o tome da čitate.

SHARE

1 COMMENT

  1. A za nas koji se bavimo računarima od “onomad” 🙂
    MATERSPACE SIGN… 🙂 I cela paleta značenja onima koji se danas bave programiranjem 🙂

Comments are closed.