Kako čestitati dan zaljubljenih – Sv.Valentin

 

Još malo pa nam stiže Dan zaljubljenih. Ko se nije zaljubio do sada, krajnje je vreme. Da li da vam pišem sada o Svetom Valentinu, ima nešto malo na Wikipediji na srpskom, mnogo više na engleskom.

U davna, davna vremena, pre Svetog Valentina, na taj dan se u starom Rimu slavio praznik po imenu Luprecalia – dan pre svega posvećen vučici (she-wolf), koja je svojim mlekom sačuvala život Romulu i Remu, osnivačima Rima. Posle su tu naišli čobani pa božanstvo po imenu Faun i veseli Rimljani napraviše festival plodnosti.

Da li znate da se nekada, u Nemačkoj, 14 februar se smatrao za izuzetni baksuzan dan. Tog dana je po legendi, rođen Juda, znate već ostatak priče.

U Engleskoj u srednjem veku, pre facebook-a, naravno, momci i devojke su na taj dan rano ujutru izlazili iz kuće i koga bi prvo sreli, to bi bio njihov blind date. Recetivola su pesmice i razmenjivali neke simbolične poklone.
Da se vratimo na temu.

– Kako originalno čestitati ovaj simpatičan dan – Dan zaljubljenih

Čokolada, bombonjere se smatraju tradicionalno, najprimernijim poklonom za ovaj dan. Ipak, pažnja i originalnost je ono što se računa. Ako nije divoljan virtuelni hug o kome sam već pisala, ni ove silne lepe sličice, koje sam vam pronašla, evo još par predloga:

– besplatne valentine cards -download
– ako ste već kupili poklon, onda odgovarajuća kartica, koju možete sa stavite uz poklon
– šta mislite o ideji da se napismeno obavežete, u formi sertifikata, na vernost, ljubav, šta god već smislite.