Kako napraviti online CV, radnu biografiju

 

Pričam ja tako ovih dana sa jednom mojom divnom studentkinjom, na engleskom, naravno o mogućnostima zapošljavanja u Srbiji. Meni nije bilo jasno, kako tako jedna mlada, ambiciozna osoba, sa završenim fakultetom, super ocenama, govori engleski, pomalo nemački, šarmantna i da ne preteram, ali sve naj…, kako takva osoba ne može da nađe posao?

Njen odgovor je bio da otprilike, na jedno radno mesto konkuriše min 1.000 osoba sa gore navedenim karakteristikama.

Kako se izdvojiti privući pažnju poslodavca?

Da preskočimo, one priče, koje su već prerasle u urbane legende – dobio je posao, zato što je napisao da trči maraton u slobodno vreme, a to govori ……

Naravno saveta, linkova, sajtova na tu temu, mali milion.

Ono što nam je zapalo za oko je trend postavljanja online biografija.

Online CV

Da ostavimo po strani za sada pravljenje linkedin profila, koji na početku karijere, može da bude mač sa dve oštrice, zbog nedostatka relevantnih podataka, koji imaju neku težinu.

Za oko nam je vrlo brzo zapao sajt VisualCV. Ima svašta od mogućnosti i nije komplikovan za korišćenje.

"kako napraviti online CV"

Fora je u tome što nije baš sve besplatno, ali sasvim solidan CV se može napraviti. Lepo izgleda, ima dosta opcija, što se dizajna tiče. Možete ubaciti neke svoje radove, prezntacije ili nešto slično. Isti tako možete skinuti u pdf.formatu vašu biografiju i slati je na uobičajen način.

Za šta god da se odlučite, savet je da, ako ste napravili takvu vrstu CV-a link postavite kao potpis u svom e-mailu, deluje profi, bar tako kažu belosvetski HR stručnjaci. Šta kažu naši, pojma nemam, ako saznam, javljam obavezno.

Do tada ostaje otvoreno pitanje, da li je online CV moda ili potreba!
Evo primera, kako to rade u Americi, mnogo više ćete naći, ako odete na pomenuti sajt.

"Barak Obama i njegova radna biografija"

Kao što kaže Barak Obama, Yes We Can!

 

2 COMMENTS

Comments are closed.