Kako se kaže Deda Mraz na nemačkom

 

Pravo pitanje je ko je Deda Mraz na nemačkom govornom području?

Postoji više odgovora na to pitanje.

1. Sveti Nikola ili na nemačkom der Heilige Nikolaus.

Priča o svetom Nikoli je dobro poznata, pošto on spada u najslavljenije slave kod nas. U Nemačkoj, kao i u ostalim katoličkim i protestantskim zemljama, njegov dan se slavi 5-og decembra(ili ponegde 6-og). Deca ostavllaju svoje cipele u kojima pronalaze male poklone sledećeg jutra.

2. Der Weihnachtsmann ili Božić Bata

Der Weihnachtsmann bi bio najčešći naziv za Deda Mraza. Za razliku od Deda Mraza i njegovih navika i običaja, koji su stvoreni u SAD u novije vreme, Der Weihnachtsmann nema sanke i irvase, već belog konja, ne spušta se kroz dimnjak i nema patuljke. On je više pomoćna figura, najvažnije je porodično okupljanje oko jelke, der Tannenbaum, praznična večera i razmena pokona, za koje se tačno zna od koga su. Samo neki manje, simbolične poklone donosi Der Weihnachtsmann.

Jedana od prvih, popularnih ilustracija Deda Mraza, koja je postala osnova za stvaranje lika, koji danas hara svetom u vreme Božića, je ova ilustracija, delo umetnika po imenu Thomas Nast , rođenog Nemca, koji je emigrirao u SAD.

3. Knecht Ruprecht

Knecht Ruprecht je verovatno jedini pravi, originalni lik u nemačkoj tradiciji i mitologiji. Najpre je on bio pratilac Svetog Nikole, više u svojstvu sluge – der Knecht, pomoćnik, sluga, kalfa, a njegov resor su bila nevaljala deca, dok se Sveti Nikola bavio dobrom decom. Vremenom se Ruprecht osamostalio i postao dobrica, koji deli pokone.
Knecht Ruprect je izvorno nemačka figura, nastala po liku boga Odina (Wotana), tako da je i dobio njegov lik, starog čoveka sa bradom. Dolaskom hrišćanstva postao je pomoćnik, ali se vremenom opet otrgao i nametnuo kao samostalni lik iz koga je, u skorije vreme, evoluirao Deda Mraz, kakvim ga danas znamo.