Nemačke fraze (sa prevodom), dok šetamo Minhenom – Bitte, können Sie mir helfen?

Nemačke fraze sa prevodom

 

Gordana se u ovom tekstu zaista potrudila da van pomogne u šetnji po Minhenu. U slučaju da se nešto mislite -šta je meni to potrebno, ne idem u Minhen, stoj! Usmeni ispit, razne teme su zastupljene, ovde zaista imate korisne izraze, koje morate savladati i za nivo A. Sve je divno Gordana nacrtala, možete preuzeti sličice i polako naučiti. Javite se sa komentarima i idejama 🙂

Dajemo reč Gordani:

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen?

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Onima koji su imali prilike da prošetaju ulicama Altstadt-a, verovatno je poznata pivnica Augustiner. Naći ćete je lako, u jednoj od glavnih pešačkih ulica grada, na par koraka od Karlovog trga (Karlsplatz) i istoimene kapije u ulici Neuhauser.

Kroz temu naše današnje priče, koja bi mogla da glasi ,,Molim Vas, kako da stignem do…..?“ predstavljam Vam centar Minhena i njegove pivnice. Pozivam Vas da zajedno obiđemo jednu od svakako najpoznatijih u samom centru grada, a usput ponešto i naučimo – dobrodošli u Hofbräuhaus.

Vratićemo se za trenutak na složenicu Hofbräuhaus. Glagol brauen (slab – braute, hat gebraut) znači praviti pivo. Osnova ovog glagola leži i u imenici, pa dobijamo:
die Brauerei, -en – pivara
das Bräuhaus, die Bräuhäuser – pivnica

Podsećam Vas takođe i na tri glagola bez kojih ne možete formulisati molbu: modalni glagol können (moći), kao i na glagole entschuldigen (izviniti se, slab – entschuldigte, hat entschuldigt) i verzeihen (oprostiti, jak – verzieh, hat verziehen).

Evo i moguće formulacije gore pomenutog pitanja:

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Karlsplatz Richtung Marienplatz
( od Karlsplatz-a do Marienplatz-a)

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfenHofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Glavne pešačke ulice Minhena svakako su dve u neposrednoj blizini Marienplatz-a, Neuhauser i Kaufinger. Nalazimo se na Karlovom trgu, na početku ulice Neuhauser.

Put do pivnice vodi nas preko Marienplatz-a, pa bi odgovor ljubaznog prolaznika na gore postavljena pitanja mogao da izgleda ovako:
Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Stižemo do naše pivnice.

Izvolite – nudimo prijatnu atmosferu i dobro pivo – u ponudi ćete naći pšenično (weiss Bier), tamno (dunkles Bier) ili Maibock.

U slučaju da niste ljubitelj piva, preporučujem Apfelschorle – mešavinu soka od jabuke i kisele vode ili Radler – mešavinu piva i sprajta.

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Hofbräuhaus München oder Bitte, können Sie mir helfen

Kometare, utiske, pohvale, naravno, može i kritike 🙂 na Facebook strani Nemački nije bauk.