Pink boja – kako glasi u prevodu i kako je nastala reč

Pink boja kroz istoriju

Pink – koja je to prva asocijacija, koja vam padne na pamet kada čujete tu reč? Da li će to biti Barbika, njena garderoba i oprema ili naša tv stanica? A možda će to biti samo omiljena boja, najčešće devojčica ali i ponekih devojaka.

A priča o ovoj boji je toliko bogata i vodi različitim smerovima, malo je teško pratiti je.
Pre nego što pronađemo našu reč ili tačnije prevod reči pink na naš jezik, idemo ovuda:

Počninjemo sa onim što se zove trivia:

Pink boja – muška boja

– Da li ste znali da je do kasnih pedesetih godina 20-og veka vladalo mišljenje da je pink kao boja, zbog energije, koju nosi u sebi, pogodnija za dečake, dok se za devojčice preporučivala nežna, svetloplava boja?

(Simbolika boja u psihologiji i psihoterapiji je jasna: crvena je akcija, bes a plava je smirujuća, pa ide i ka melanholiji.)

I tokom 18 i 19 veka pink je bila veoma prisutna boja u muškoj garderobi, naravno kod imućnijih slojeva, koje su to sebi mogle da priušte.

pink6
Plava boja, kao boja Device Marije je bila poželjnija u garderobi smernih predstavnica ženskog roda.

Pročitaj: Zašto za plavo i tužno u engleskom jeziku postoji ista reč

Da se vratimo na našu temu!

Pink boja – poreklo reči

Ako okrenemo sat unazad,  prve pomene boje pink ćemo pronaći u 18 veku u engleskom jeziku, odakle su uostalom i svi svetski jezici preuzeli ovu, globalno popularnu boju.

Sada su stvari mnogo jasnije, pink boja se odnosi na specifičnu svetlo ružičastu boju cveta, veoma popularnog i kod nas a to je karanfil.

Karanfil se doduše javlja u mnogim varijetetima boja, od kojih svaka nosi svoju simboliku. Ipak, kao najzastupljenija a možda i osnovna boja ovog cveta uzima se boja pink, koju ćete videti u mnogim baštama i kod nas, ne mešajte ovu vrstu karanfila sa onim krupnim, namenjenim za rezanje i bukete – govorimo o baštenskom karanfilu.
COM_2117247173e3e07cd7

Nije baš jasno kako je nastala etimologija ove reči.

Postoji objašnjenje da je reč nastala od holandske reči Pink u značenju mali prst, zatim da ima veze sa pinck oogen “half-closed eyes,” ili poluzatvorene oči.

Bilo kako bilo, reč pink je započela sa svojom pričom, koja je, eto, krajem 20-og i početkom 21 veka dostigla svoj vrhunac u primeni.

S druge strane, ako ostavimo Britanska ostrva i krenemo po Evropi, tačnije po Nemačkoj, pink je kao boja javlja u porcelanskoj industriji, kao vrsta crvenog pigmenta koji se koristi prilikom ukrašavanja predmeta od porcelana.

I u Leksikonu stranih reči, M. Vujaklija za pink stoji sledeća definicija:

karanfilasta boja, crvena porcelanska boja…

c5bc4a26fafe141118a8cec4865a884d
A u 21 veku, paleta ove naše boje, po imenu pink je veoma bogata, link

hot pink, piggy pink (roze kao prasence), baby pink, orchid pink – kao orhideja, cherry blossom pink – boja trešnjinog cveta, već pomenuta Barbi pink, samo su neke sa postojećeg spiska.

Tu je i čuvena Shocking pink, kloju je u žensku modu uvela čuvena kreatorka Elza Skjapareli, suparnica Koko Šanel.

Dok je Koko donela ženama malu crnu haljinu, svedenu i udobnu garderobu inspirisanu muškom modom, Elza je odlučila da ide drugim putem i između ostalog, u svoju izrazito ženstvenu modnu liniju, uvela je i boju Shocking pink kao naziv i boju dizajna za svoj prepoznatljivi parfem, a sem toga obaveznu boju detalja u svojim kolekcijama haljina.

 

Ono što smo utvrdili je da, bez obzira na bogatu paletu pink boja koje danas postoje, osnovna pink ima u sebi neku malu nijansu ljubičaste, odnosno plave, koja je odvaja od druge boje, koju mi nazvamo ružičasta ili roze, koja je kombinacija crvene i bele. A to je sasvim nova priča.

Da zaključimo:

Pink ili boja karanfila = karanfilasta boja.

Pročitaj: Priča o crvenoj boji i crvima