Miloš Obilić i Jarilo – priča o horoskopskom znaku Ovna


foto

Mnoge priče bih mogla da vam ispričam o horoskopskom znaku Ovna. Uostalom, to je po redosledu prvi znak na koji naiđemo kada zavrtimo krug Zodijaka. Samim tim je razumljivo da su mnoge poznate, istorijske i mitološke ličnosti ili rođene u ovom znaku ili su na neki način postale simboli znaka Ovna. Ovaj žestoki, muški znak je pod zaštitom boga Marsa i uvek je praćen jarko crvenom bojom, simbolom krvi i vatre.
Ali ne, ipak vam danas neću pričati priču ni o Aleksandru Velikom ni o Kazanovi.

Ostaćemo tu na ovim našim prostorima i ispričaću vam priču o našem junuku, simbolu horoskopskog znaka Ovna, priču o junaku sa zemaljskim imenom:
Miloš Obilić
i nebeskim imenom
Jarilo

foto
Idemo redom. Priču moramo da započnemo rođenjem, svaki junak ima majku a priča kaže da je majka Miloša Obilića bila prelepa slovenska boginja Devana. Devanu ćemo susresti kao simbol u horoskopskom znaku Device. Za sada nas intersuje samo njem majčinski aspekat.
Devana je bila lepa boginja šume, divlja, neobuzdana. Njena životinja zaštitnica je bila bela kobila a ona sama je često nazivana boginja kobila, bilo zato što su je neki predstavljali kako jaše kobilu ili zato, kako kažu neke priče, što je imala moć da se pretvori u belu kobilu.

foto
Boginja Devana je volela svoju samoću i život u šumi. Nije baš bila sklona društvu, naročito ne muškom. Ipak našao se dovoljno uporni i prepredeni udvarač i na svet je došao novi bog Jarilo u svojom nebeskom bivstovanju ili Miloš (K)obilić kao naš jedinstveni junak. Tu se otprilike i iscrpela majčinska uloga boginje Devane.
Za Ovnove se obično kaže da se veoma rano, još u detinjstvu izbore za samostalnost, otrgnu se i krenu nekom životnom stazom, samo njima poznatom. Majke malih Ovnova, koliko god se trudile (za razliku od Devane), teško da će uspeti da drže korak sa ovim žestokim i srčanim mališanima.
Jarilo je kao slovensko božanstvo pandan bogu Marsu, samim tim i simbol ovog horoskopskog znaka. To je bio slovenski bog proleća, ustalom kao i Mars, mada se to uglavnom zaboravlja. Mars i znak Ovna se uglavnom vezuju za akciju, osvajanje, ratove, krv. Kada se naljutite ili razjarite, da li pomislite na boga Jarila od koga potiče ta reč?

Jarilo je imao iste te osobine, ali je sa druge strane, njegovim pojavljivanjem godina ulazila u novi ciklus, sunce je počanjilo da sija novim sjajem a priroda da se budi. Tako izgleda kada se začuje plač velikog broja beba Ovnova, sunce obasja život svih članova porodice. Ovnovi znaju kako da ljubav podignu na nivo bezuslovnog obožavanja.

…Gdje Jarilo hodi, tu vam polje rodi…
Ali ne baš svi. Kaže se u nekim tumačenjima, da mnogo njih, rođenih u ovom znaku, biva baš, kao i naš Miloš Obilić, na neki način zapostavljeno od strane svojih roditelja. Ta okolnost im daje motiv i neverovatnu snagu i istrajnost da ostvare svoju potrebu za dokazivanjem i ostvarivanjem, na životnom putu, koji su izabrali.
Setite se Aleksandra Velikog i njegove želje da pokori svet ili Kazanove i njegove životne misije.
Ovnove ne može ništa zaustaviti na putu ka njihovom zacrtanom cilju.
Da, ništa ih ne može zaustaviti, pa ni njihovi životni saputnici. Zato, svi vi, koji ste sudbinski povezani sa pripadnicima znaka Ovna, ne trošite se uzalud. Prilagodite se dok je vreme, pronađite tu stazu, koju pohode vaši Ovnovi, uskladite korak. Ako to postignete, opustite se i uživajte u ljubavi, engriji, snazi, moći, šarmu i svemu ostalom, što ćete dobiti od vašeg zadovljnog Ovna. U suprotnom, vodite računa, postoji mogućnost da vaš Ovan ode, kada se najmanje nadate. Naravoučenije – samo se vi možete promeni, Ovam to nikada neće uraditi.

foto
Da se vratimo mi našem Milošu Obiliću. Da li je bilo realno da se ostvari, to što je on zamislio – ubistvo turskog sultana usred turske vojske. Ni u snu. Ali, Miloš je to uradio.
Sopstveni život je ništavna cena, koju Ovnovi plaćaju za ostvarenje svojih snova i ciljeva. Priča kaže da su Ovnovi skloni da srljaju da se bezrezervno troše, da brzo sagore. Ko će to znati?
Ipak gotovo niko nije baš 100% predstavnik jednog znaka, uvek tu ima i nekih drugih uticaja.

Za kraj da pomenem i Svetog Đorđa koji ubija aždaju. Sveti Đorđe je hrišćanski junak, koji u potpunosti odgovara našim junacima. A i ubio je aždaju, zar ne.
Aždaja može da ima toliko različitih pojavnih oblika. Svako u životu može da nabroji bar neku alu ili aždaju protiv koje se bori. Samo pripadnici znaka Ovna imaju samo po jednu i ne biraju sredstva da joj dođu glave, makar ih to koštalo – a o ceni Ovnovi ne razmišljaju.
Priču o Svetom Đorđu kao zaštitniku Engleske možete pročitati ovde. Engleska je samim tim, zemlja ovog horoskopskog znaka, kao i Nemačka, Poljska, Izrael.
Metal je čelik, nesalomljiv kao i sami Ovnovi.

Novo: Druge priče o Ovnovima čitajte na astro.amarilis

2 COMMENTS

    • Molim i drugi put 🙂
      Niko još od Ovnova pobegao nije, pa nećeš ni ti, samo ako se neki namerači na te!

Comments are closed.