Priča o bikiniju

 

Priče se mogu pričati gotovo o svemu. Svaka stvar, predmet ima svoju istoriju, priču. Leto je tu, vreme za plažu, more i bikini. Znače krajnje je vreme da vam ispričam priču o bikiniju.

"Mikronezija, Maršalska ostrva"
Mnogo pre nego što se pojavio kao naziv vrste kupaćeg kostima, postojao je atol, koralno ostrvo u grupi ostrva u Tihom okeanu koji se naziva Mikronezija. Bikini je danas deo države, koja se zove Maršalska ostrva.

Sami stanovnici su svoje ostrvo nazivali pikini, od kombinacije reči pik= površina i ni=kokosov orah, mada ovo tumačenje nije zvanično priznato.

Kakve sad to veze ima sa kupaćim kostimom.

Prvi bikini je kreirao Francuz po imenu Louis Reard, po zanimanju mašinski inženjer, koji je odlučio da se bavi dizajniranjem ženske odeće. Najuspešniji dizajn je pomenuti kupaći kostim, koji je bio prilično senzacionalan za njegovo vreme, 1946 godina, tako da je Luj imao prilično problema dok nije pronašao devojku, model, koja će to pbući u javnosti. To je izgledalo ovako:

"Mišelin Bernardini i prvi bikin"Devojka po imenu Mišelin Bernardini je pristala a ostalo je istorija.

Da se vratimo na nasam naziv bikini.

Otprilike u to vreme, 1946 godine, SAD su izvršile jednu od svojih razornih nuklernih proba na atolu Bikini.

Bikini ostrvo i nuklerna proba 1946 godine

Čudo jedno, šta sve čovek napravi svojom voljom i uništi lepotu prirode na ovoj našoj planeti. Evo tipičnog prizora sa pomenutog atola, da shvatite o čemu pričam i šta je u jednom delu, uništenu nuklearnim poigravanjima.

Da se vratim na kupaći kostim. Javno prikazivanje novog kupaćeg kostima je bilo nakon nuklerane probe, pa je dizajner smislio da će njegova kreacija imati snagu nuklerne eksplozije na ljudski rod, posebno na mušku populacija, pa je zato imenovao svoj kostim bikini.

A evo i nekih poznatih dama, koje su ušle u istoriju, zahvaljujući upravo bikiniju. Radi se o Bond devojkama.

"Ursula Andres u belom bikiniju, Bond devojka"

Najpre Ursula Andres, Švajcarska glumica, izabrana za najlepšu od svih Bondovih devojaka u nekim glasanjima je ponela beli bikini i izašla iz morske pene, kao Afrodita, pred Šon Komerija u filmu Dr. No 1962 godine.

Zatim je to mnogo kasnije ponovila, 2002 godine, ponovila u nekoj vrsti omaža Hali Beri u filmu Die Another Day
sa Pirsom Brosnanom.

SHARE