Zertifikat Deutsch – šta je to

 

Zertifikat Deutsch – uverenje o znanju nemačkog jezika je međunarodno priznati ispit, koji najpouzdanije govori o nečijem znanju nemačkog jezika. To je ispit, koji su kreirali po međunarodnim standardima stručnjaci iz Nemačke, Austije i Švajcarske (nemačko govorno područje). Goethe institut je institucija za koju ste svi verovatno čuli i ti instituti se nalaze širom sveta i sprovode testerianja za pomenuti Zertifikat Deutsch. Naravno, postoje i odgovarajaće austrijske i švajcarske institucije, koje rade to isto, ali toliko poznate.

Evo kako izgleda to uverenje, koje je osnovni motiv učenja nemačkog jezika, mnogima među vama:
Goethe - Zertifikat C2

Koji su to nivoi, koje potrebno savladati, kako izgleda ispit, o tome ste saznali sve detalje od profesora, na kursevima, koje pohađate.

Pogledajte: Nivoi znanja i kursevi u Beogradu

Ovog puta želim da se bavimo drugom temom a to je fond reči neophodan za sticanje ovog certifikata.

Ako pogledate bilo koji udžbenik, recimo Hueber, Pons izdanja, na kraju se nalazi rečnik svih reči, koje se nalaze u lekcijama. Međutim, ako malo pažljivije pogledate, neke su pisane italic slovima, ovako a većina je pisana bold slovima ili drugom bojom.

Podrazumeva se da savladate sve reči iz jednog nivoa učenja ili bar većinu. Ali one reči, koje su označene bold slovima ili drugom bojom su reči, koje su obavezne i nalaze se u fondu za polaganje ispita Zertifikat Deutsch.
Nemci, kao Nemci, veoma su precizni, pa ako pogledate neki kvalitetniji rečnik, opet ćete naići na taj podatak.

Procitaj: Nemački rečnici

Uzećemo za primer online rečnik Duden

i potražićemo neku reč:

nemački online rečnik Duden

Na ovoj slici sam vam označila, na dnu, postoji odrednica za svaku reč, da li se nalazi u fondu reči za dobijanje ovog certifikata.

Naravno, pitanje sledi – da li je potrebno da proveravam svaku reč?
Zašto da ne i to je način učenja. Da li ćete odabrati Duden rečnik ili rečnik na kraju vaše knjige, svejedno je.

Važno je sledeće – ako niste savladali sve reči, koje su označene kao obavezne za vaš nivo, pa nemojte ni da pomišljate na pologanje ispita, žao mi je.

Dobro, znam, pomoći ću 🙂

Evo prvog spiska – Sve u vezi sa ljudskim telom i zdravljem – Zerifikat Deutsch

imenice rodovi telo zdravlje

Sve sam vam sredila po azbučnom redu, obojila – pa izvolte, vi ste na redu.

Ali – drage moje i dragi moji – nije dovoljno samo da znate šta znače reči sa spiska, potrebno je da znate kog su roda, kako glasi množina i da za svaku imenicu smislite rečenicu u kojoj ćete je upotrebiti.

Na posao!

1 COMMENT

Comments are closed.