Nemački jezik, nivoi znanja i kursevi u Beogradu

Nemački jezik nivoi A1, A2, B1, B2

Dobila sam pitanje u vezi nivoa znanja, konkretno koji udžbenici su namenjeni za početni, srednji, napredni nivo nemačkog jezika, kao i u vezi trajanja kurseva.

Koliko je meni poznato, većina škola i kurseva za učenje stranih jezika, koristi nemačka izdanja, pri čemu su izdanja kuće Hueber najzastupljenija, potpuno opravdano.

Već sam vam preporučila njihov udžbenik Schritte i napisala post o tome. Ova kuća ima veliko iskustvo u izdavanju materijala za učenje nemačkog jezika, recimo za odrasle link i svi su urađeni veoma ozbiljno i odgvorono. Ja sam u svom pomenutom postu pokušala da obrazložim zašto sam odabrala da radim sa Schritte materijalom, koji pokriva nivoe A1-B1.

Moja preporuka je da razgovarate sa vašim profesorima u školama, za koje ste se opredelili i da ih pitate, koji su razlozi ili koje su prednosti tog materijala, koji oni koriste. Dobro je razsjasniti na samom početku, sve nedoumice, koje vas muče. Na taj način se povećava i poverenje, koje imate u profesora, što je veoma bitno za proces učenja.

Nivoi znanja nemačkog jezika

Ne vidim nikakvog razloga, da se opterećujete zvaničnim nivoima učenja nemačkog jezika, sem ako nemački učite iz nekih profesionalnih razloga, pa su vam potrebne neke određene diplome.
Ali, u slučaju da vam je to važno evo kako zvanično izgleda rangiranje znanja nemačkog jezika

Pojednostavljeno bi to bilo:

A nivoi = početni
B nivoi = srednji
C nivoi = napredni

Pročitaj: A1 nivo – spisak gramatike i lekcije

Vreme, potrebno da se savlada nemački jezik

Što se tiče vremena, koje je potrebno da se savlada jedan nivo, to zavisi od mnogo elemenata, motivacije, pre svega, angažovanosti i predanosti radu, itd.

Obično se preporučuje u idelanim uslovima jedan nivo za jednu godinu.

Konkretno A nivo.
A1 = 5,6 meseci (fond časova, 3 sata nedeljno ili 2x 90 min)
A2 = isti tempo

Pročitaj: A2 nivo – spisak gramatike i lekcije

Moram da naglasim, da nije dovoljno samo prisustvovanje časovima, nego je potreban i samostalni rad prema uputstvima, koje ćete dobiti od prefesora.

A ako želite sami da proverite, do kog nivoa znanja ste stigli, evo sjajnog mesta sa online vežbama, sistematizovanog po navedenim nivoima.
SCHUBERT