Cvrčak i mrav, priča o Blizancu i Devici

O Blizancu i Devici

Merkur, vladalac Blizanaca i Device

Jedna planeta, vladalac 2 znaka nije usamljena pojava u zodijaku. Sama činjenica da imamo 10 planeta, uključujući Sunce i Mesec, a 12 horoskopskih znakova pokuzaju matematički paradoks.

Astrolozi, bar neki od njih će reći, za sada je tako, sve će doći na svoje mesto. U budućnosti će biti otkriveno da u Sunčevom sistemu postoje još 2 planete.

Tako će sve biti kako treba, prema astrološkom sistemu vrednosti, uključujući i Pluton, koji će povratiti svoj status planete.
Ali, to je posao za astronome, vraćamo se na astrologiju.

Merkur je“ prvi kamen od Sunca“, mala planeta, prilično slična Mesecu po dimenzijama. Vlada Blizancima i Devicom.

Ta 2 astrološka znaka ne mogu biti različitija jedan od drugog a opet imaju istu planetu vladaoca. Logično pitanje je – kako je to moguće.

Pošto je astrologija veoma logična i ima odgovore na sva pitanja, samo je potrebno postaviti ih na pravi način, sledi odgovor, nadam se dovoljno ilustrativan.

Pre toga još malo podataka:

Merkur u Blizancima ima noćni domicil, sedište a u Devici dnevni.

Najmanji uticaj, Merkur generalno gledano (sve naravno, zavisi od lične natalne karte) ima na Strelca i Ribu. Lepo se oseća u znaku Škorpije, dok u znaku Bika postaje pravi zloćko, postiče ljubav prema novcu i bogatstvu po svaku cenu.


foto

Blizanci, Merkurova deca, su temperamentni, mladalačkog izgleda, simpatični,pokretljivi, vitalni ali prate modu i trendove po svaku cenu, vole da se provode više od svega.

Device, kojima takođe vlada Merkur, su vredne, savesne, tačne, odgovorne, precizne ali ne strastvene ni spontane. Sklone su analazi i kritici, planiranju i taktiziranju radi ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Bije ih često loš glas, spadaju, nažalost, u najneomiljenije znakove horoskopa. Ali, ….

foto

Priča o cvrčku i mravu

Mrav je savršen simbol znaka Device. Vredan i radan, ceo svoj život je isplanirao do poslednjeg momenta. Nema mesta za odmor i relaksaciju. To je uvideo još i stari Ezop.

Vredni mravi rade cele sezone, lepo vreme je maksimalno iskorišćeno za sakupljanje hrane za period hladne i surove zime.

Simbol Device je Demetra,boginja zemlje i poljoprivrede, koju je oteo bog Had i odveo u svoje podzemno carstvo. Njena majka Persofona je uspela da se izbori da Demetra pola godine provodi sa njom, to je period poljoprivrednih radova. Za vreme druge polovine godine Demetra odlazi u dubine Hada, kod svog muža, to je period kada se zemlja odmara pod plaštom zime.

Pročitaj: Simboli horoskopskog znaka Devica

Mravi su svojim načinom života potpuno podređeni ovoj smeni godišnjih doba. Večito su zbrinuti i obezbeđeni, tokom celog svog života. Posledica vrednog rada Devica, bez odmora i zabave je da ne oskudevaju ni u čemu. Njihov dom je kao mravinjak, uređen do najsitnijih detalja, funkcionalnost i organizovanost je njihovo drugo ime.

Ko god da je ušao u dom Device, uverio se u to. Problem je u tome što ni mravi ne primaju baš lako pridošlice u svoj doma a Device još manje.

To se najbolje u priči uverio cvrčak. Pravi Blizanac, bilo ga je svuda, dok je trajalo lepo vreme, pevao je provodio se, uživao, svuda stizao. O domu, hrani nije ni razmišljao.

Blizanci nemaju vremena za razmišljanje i planiranje. Vitalnost i mladalački entuzijazam im daju takav optimizam da ne žele da se bave temama kao što su starost, bolest, smrt. Naš cvrčak se potpuno uživeo u životnu filozifiju Blizanaca.

Kada je zima počela da širi svoj ledeni plašt, bio je potpuno zatečen, uostalom kao i svaki Blizanac, kada problem zakuca na vrata. Ako ne može da krene dalje, da pobegne od problema, kao naš cvrčak, okovan hladnoćom i snegom – biva prilično izgubljen, zove u pomoć na sav glas.
Pokušaće sve, od šarma do prevare ne bi li dobio ono što mu je potrebno. Ezop i La Fonten su očito bili na strani radnih i vrednih Devica. Mravi iz njihovih priča nisu se sažalili na cvrčka, niti su mu pružili pomoć. Ali postoje razne verzije ove priče. U nekima se mravi sažale na cvrčka, puštaju ga u svoj dom tokom zime. Ništa nije besplatno ni kod ni kod Devica ni kod mrava, pa cvrčak mora da stalno da muzicira i da peva u dugim zimskim noćima da bi nekako nadoknadio troškove svog boravka.

Sve u svemu, ako vam se nekada učini da dvoje, veoma različitih ljudi u nekom odnosu, ljubavnom, poslovnom, na neki neobjašnjiv način, dobro funkcionišu, proverite, možda se radi o Merkurovoj deci, Devici i Blizancu, koji su uspeli da narovoučenije priče o crvčku i mravu, na obostranu radost primene u svom životu.

Za kraj, u slovenskoj mitologiji, postoji priča da čovek kada umre, ponovo se reinkarnira najpre u mrava, zatim u pricu, pa životinju, pa tako dalje.

Cvrčak je s druge strane znamen sreće, njegova iznenadna pesma nagoveštava srećan dogadjaj u domu u koji je ušao.

 

 

5 COMMENTS

 1. Sećam se, da je uoči rođenja moje ćerke, koja je rođena u znaku blizanaca, bila prava invazija cvrčaka na naš stan, a tada smo stanovali u prizemlju i moja baka mi je govorila kako je to dobar znamen:) Volim kad napišete nešto na temu astrologije jer onda neke stvari mnogo bolje razumem, mada, često i iskreno, ne mogu mnoge ljude iz svoje bliže okoline da povežem sa osobinama koje bi trebalo po tome da imaju, a nemaju, al, nema veze, bitno je da je to okvirno tj. baza, tako da sve u svemu dopalo mi se. Nova slika na ono što sam mislila da znam, al eto, ne znam.

  • Hvala Olivera na lepim rečima.
   Moja želja je da ispričam nešto, što ima veze sa astrologijom ali van uobičajenih klišea. I pre svega da to bude zabavno 🙂

 2. Divna pričica i simpatično poređenje. Ali u legendi o Demetri i Persefoni obrni uloge, Demetra je majka, boginja prirode i zemlje koja je zabranila zemlji da rađa sve dok joj se kći, Persefona ne vrati iz Hada. 🙂

  • Ha, ha, biseri iz moje kuhinje 🙂
   To je moj stalni problem, brzo pišem pa izleti svašta. Ali to je i lepota blogovanja, nijedna priča nije kompletna bez kometara 🙂
   Dobrodošla na blog Zorana:-)

 3. ja sam blizanac i sviđa mi se jedan dečko, koji je, pogodili ste, devica. a ovaj tekst mi je dao nadu da ta veza može da uspe 😀

Comments are closed.