Ice Cream Sundae, znate li šta je to

Ice Cream Sundae, američki specijalitet

Da li ste guglali danas? Znate li onaj lep običaj koji ima Google, da svakog dana obeleži neki značajan datum, na stranu što se većina toga odnosi na promovisanje američkih običaja, tradicije i kulture.

Pošto su se oni tome ozbiljno posvetili, za razliku od nas i naših umnih glava koji još nisu otkrili važnost i moć interneta, Ameri su veoma namerno i mudro svaki dan u godini posvetili nekom delu istorije, ma kako on trivijalno ponekad zvučao.

Da se ja vratim današnjoj temi sa slike na početku posta a to je – Ice Cream Sundae

Dakle danas je 119 godišnjica prvog dokumentovanog Ice Cream Sundae, čuvenog američkog specijaliteta, koji je odavno prisutan i na ovim našim prostorima, pobednik u borbi sa vanilicama, baklavama, Vasinom tortom, lenjom pitom i da ne nabrajam dalje.

Ice Cream Sundae

Nekada se to kod nas zvalo sladoled u porcijama, za razliku od onoga u kornetu. Ali u SAD to je tradicija. Čak se i poneke savezne, američke države prepucavaju, u kojoj od njih je prvi put smišljen i serviran taj specijalitet.

Da ne bude zabune, pošto je od ovog specijaliteta, poslastice, napravljena nauka, sve u cilju zarade para, samo da bacimo pogled o čemu se tu radi, onako anlitički.

Ice Cream Sundae – sladoled u porciji

Potrebna je duboka čaša, sladoled u kuglama, toping ili preliv, uglavnom od čokolade, malo oraha ili lešnika, seckanih naravno, šlag i višnja na vrhu.

Za radoznale evo lepo sajta, link tu sve ima o ovoj temi, a za one sklone kombinovanju i novim receptima, i za to imam predlog, trista čuda tu ima, kada su u pitanju kombinacije sladoleda.

Prijatno 🙂

2 COMMENTS

  1. Sutra ili prekosutra planiram da odem do slastičarne i tamo se najedem sladoleda za cijelu godinu 🙂 Nekako mi baš nedostaje 🙂

    • Ima li tamo u tim tvojim slastičarnama urmašica ili kadaif?
      Sladoled za celi godinu, cccc!

Comments are closed.