DB Automaten und Fahrkarte Arten – putujete u Nemačku

 

Već ste upoznali Gordanu. Ko nije, propustio je tekst o putovanju vozom u Nemačku .

Danas vas Gordana uči, korak po korak kako da savladate automate i kupute karte.

Na stanicama S/U bahn-a u samom gradu kartu ćete najčešće kupovati na automatu. Ulazni ekran jednog automata vidite na slici iznad, a sam automat (naći ćete ga na svim stanicama
S-bahn-a) na slici ispod:

crveni automati

Foto: Gordana

Automat može da izgleda i ovako:

automat u bahn

foto

ili ovako:

plavi automat

foto: Gordana

U ovom postu pozabavićemo se crveno sivim automatima. Mislim da ćete se za ostale snaći, ako ima pitanja, tu sam za odgovore 🙂
Kartu biramo iz neke od ponuđenih opcija. Na raspolaganju su vam sledeće (ulazni ekran):

Start – Ziel: izbor karte korak po korak, pri čemu birate polaznu i krajnju stanicu vožnje.

Fahrplanauskunft: pregled informacija vezanih za plan puta i njegovu organizaciju (izbor polazne i krajnje stanice putovanja – Reiseweg, izbor voza – Zugtyp, datuma i vremena putovanja – Datum/Uhrzeit i traženje odgovarajuće veze – Verbindung.

Gesamtes Angebot: pregled celokupne ponude na jednom mestu, od poslovnih putovanja i karata za regionalne vozove, preko vremenskih do grupnih, nedeljnih i mesečnih karata

Verkehrsverbund: gradska saobraćajna mreža ( objedinjeni S-bahn, U-bahn, tramvaj i autobus), kao naš GSP

Ukoliko ste u nekom od prozora, pritiskom na taster ZURÜCK (nazad) vraćate se na prethodni korak, a sa ABBRECHEN prekidate započeto i vraćate se na ulazni panel.

Pomenula sam vam vremenske, grupne, nedeljne i mesečne karte. Kao što vidite – ima ih mnogo – da biste se lakše snašli, evo i tabelarnog pregleda vrsta karata na minhenskom primeru:

FAHRKARTEN MVV tabela

Innenraum (centralni deo grada), München XXL, Außenraum (spoljni pojas) i Gesamtnetz (celokupna mreža) su definisane tarifne zone. Informacije o njima na automatu nalaze se u okviru tastera Tarifinfo (glavni panel), a delovi grada sa pripadajućim stanicama koje obuhvataju ( Ring-ovi) naznačeni su na svim planovima linija S/U bahn-a (Schnellbahnnetz) :

schnellbahnnetz

foto

U sledećem postu pozabavićemo se kartama koje ćete najčešće koristiti, a za kraj ovog posta još samo nekoliko napomena:

Plan linija S/U bahn-a sa rasporedom stanica videćete na svakoj stanici i u samom vozu (Scnellbahnnetz). Na planu je takođe naznačena i stanica na kojoj se trenutno nalazite.

Redosled i vremena ulaska S/U bahn-a u stanicu, kao i sva propratna obaveštenja u slučaju prekida, zastoja ili kašnjenja na liniji možete pratiti na postavljenim displejima ili preko razglasa:

Linie                   Ziel                Gleis                in Min.
S2                        Erding                   1                      5

(primer linije S2 – Erding – Peterhausen)

I na samom kraju, iz ličnog iskustva, bar kad je Minhen u pitanju, nemojte se iznenaditi ako vas, dok stojite na stanici i proveravate plan ili kupujete kartu, pitaju za pomoć ili vam je ponude. Pitanje: ,,Brauchen Sie Hilfe?” (Treba li Vam pomoć?) imala sam prilike da čujem nekoliko puta.
Komentari i sugestije na Facebook strani Nemački nije bauk.