Einzelfahrkarte Schritt für Schritt – karta za jednu vožnju korak po korak

Nastavljamo druženje sa Gordanom. Gordana nas uči svemu, što je neophopdno da bi sami putovali po nemačkom govornom području.

Einzelfahrkarte Schritt  für Schritt – karta za jednu vožnju korak po korak

 

Nastavljamo započetu priču o automatima i vrstama karata – hajde da se pozabavimo onima koje ćete prilikom boravka najčešće koristiti, a da usput ponešto i naučimo – kartom za jednu vožnju – Einzelfahrkarte, pojedninačnim/grupnim dnevnim kartama – Single/Gruppen – Tageskarte i nedeljnim kartama – Wochen-karte.

Za početak, objasniću vam kako da sa automata opcijom Schritt für Schritt zur Fahrkarte (korak po korak do putne karte, der Schritt,-e – korak) kupite kartu za jednu vožnju.

Sa glavnog panela na automatu izaberite prozor Start-Ziel, a zatim u njemu opciju Schritt für Schritt zur Fahrkarte. U prozoru koji nam se otvara biramo početnu (Start) i krajnju stanicu (Ziel). U sledećem koraku potvrđujemo izabranu putanju (Bitte prüfen Sie ihren Reiseweg: der Reiseweg, der Weg,-e – put, staza;način; prüfen – slab glagol proveriti), a evo i izgleda tog prozora sa prevodom:
prozor 1

Kao što vidite, u ovom koraku možemo menjati polaznu stanicu, krajnju stanicu, dodavati međustanice i birati vreme presedanja. Odavde možete ići direktno na putnu kartu (direkt zur Fahrkarte) ili na sledeći prozor (Weiter). Sada smo u prozoru u kome definišemo vrstu karte i plaćamo je ( Bitte bezahlen oder ändern Sie die angezeigte Fahrkarte ), a evo i njegovog izgleda:

prozor 2

Sa leve strane, među tipovima karata o kojima smo već pričali, označena je karta koju upravo kupujemo (Einzelfahrt). Polja Ausgabe mit/ohne Entwertung odnose se na poništavanje karata ( die Ausgabe,-n – izdavanje; entwerten – slab glagol poništavati, iz njega imenica die Entwertung – poništavanje). Ukoliko je kao u primeru označeno polje Ausgabe mit Entwertung karta je već poništena na automatu i ne morate je dodatno poništavati. U suprotnom, kupljenu kartu poništite na posebnom automatu pre ulaska u vozilo.

Desna strana prozora rezervisana je za podatke vezane za odabranu kartu, u našem primeru Einzelfahrt – Kurzstrecke:

prozor 3

Idite na taster BEZAHLEN ( bezahlen – slab glagol platiti), platite kartu, preuzmite sa automata kupljenu kartu i kusur ( das Rückgeld – kusur), poništite je ukoliko je potrebno, i vožnja može da počne 🙂
foto: Gordana

Očekujem vaša komentare, pitanja, sugestije na Facebook strani Nemački nije bauk