Priča o hrastu, druidima i robusnoj građi – horoskopski znak Strelac

Horoskopski znak Strelac – simboli

Da zamislimo sledeću scenu:

Asteriks i Obeliks se pripremaju za svoju redovnu posetu rimskom logoru, čisto vežbe radi. Njih dvojica protiv cele čete! Da bi to bilo moguće i da bi se pohod uspešno završio, kako je i očekivano, na scenu stupa Panoramiks, druid sa svojim čuvenim, magičnim napitkom.

Sa stupanjem Panorimksa na scenu počinje i naša priča o hrastu kao simbolu horoskopskog znaka Strelac.

Druid – poreklo reči

Druid, reč je nastala od kombinacije keltske reči dru u značenju drvo i wid u značenju znati, poznavati tj. videti.
To je zvanična verzija, a šta kažete na ovo tumačenje:

drvo+vid(eti)

Po nekim drugim izvorima, dru se u keltskom jeziku odnosilo isključivo na hrastovo drvo.

Bilo kako bilo, druid je bila osoba, koja je poznavala drveće, posebno hrast, kao sveto drvo, “videla” je tajne, zapisane u njemu, poznavala je govor drveća. U keltskom ogamu, vrsta pisma, slovo D je posvećeno hrastu, dru ili duir bili je simbol snage i tajnosti. Robert Grevs je u svojoj “Beloj boginji” napisao predivne priče o keltskom ogamu i poeziji drveća.

Da se vratimo Panoramiksu. Pošto je znao znanje i imao umeće da “vidi” i razume govor drveća,šta je on radio: obučen u belu odoru, naoružan specijalnim, zlatnim srpom, odlazio je u šumu da sa hrasta iseče imelu.

horoskopski znak strelac

Imela je poluparazitska biljka, koja crpi tečnost iz stable domaćina u našem slučaju hrasta. Na taj način ona sakuplja sva magičnu moć, koja je potrebna u konkretnom slučaju, našem druidu za spravljanje magičnog napitka. S druge strane, korišnjenjem imele se ne ugrožava zabrana sečenje svetog drveta hrasta.

Sveto drvo hrast je bio dobro poznat i u staroj Grčkoj. Posvećeno Zevsu, čuveno je bilo proročište u Dodoni, gde su sveštenice iz treperenja hrastovog lišća osluškivale priče o budućim događajima o onome šta su bogovi zapisali i odredili ljudskom rodu uopšte kao i pojedincima, koji su dolazili po savet.
Iz tog perioda je priča, koju sam vam već ispričala, o kormilarima, umeću plovidbe i kibernetici.

Pročitaj: Večiti dečak – muškarac Strelac

Perun, Jupiter i hrast

To sveto drvo, koje je očito znalo neke tajne, bilo je i sveto drvo starih Slovena.
Posvećeno je bogu Perunu, gromovniku, koji je slovenski pandan, skandinavskom Toru, grčkom Zevsu i rimskom Jupiteru. Planeta koja povezuje ovo sveto drvo sa astrologijom je Jupiter, planeta sreće, dostojanstva, pravde, mudrosti, harmonije.

Poznato je das u Sloveni svoje hramove imali u šumama, gajevima. Centralno drvo, ono najsvetije, obično je bio hrast. Poznat je po svojoj dugovečnosti, 300- 500 godina, kao i impresivnoj visini i veličini, koju može da dostigne. Dolaskom hrišćanstva, Sloveni na Balkanu su zadržali svoju tradiciju i “staru veru”, baš preko hrasta. U mnogim selima u Srbiji postoji sveto drvo, hrast, drvo koje nosi zapis. Takav hrast je obično imao urezan znak krsta. Bilo ko, ko pokuša da na neki način ošteti to drvo, mora da se nosi sa generacijskom prokletstvom.

Drugi srpski ustanak je započeo posle skupa održanog pod drvetom hrasta sa zapisom.


Hrast i evro

Hrast nije samo sveto drvo Kelta i Slovena. Germani, naročito Nemci smatraju da je hrast njihovo sveto drvo. Posvećeno je germanskom gromovniku Donaru, nemačka varijanta Tora, po kome je dan u nedelji četvrtak, Donnerstag, dobio ime u nemačkom jeziku.

Evropska Unija ima svoju monetu, dobro poznati evro. Sa prednje strane novčići od, od 5 centa na primer, izgledaju isto, ali sa zadnje strane, svaka zemlja je dobila prava da stavi svoj nacionalni simbol. Nemačka je izbabrala hrastovu grančicu.

Horoskopski znak Strelac

A sad malo o znaku Sterlca. Hrast ima isceliteljsku moć, priče kažu da su nekada davno narodni vidari vodili bolesnike i stavljali ih da sede i leže u podnožju grasta, da bi povratili životnu snagu.

To je odličan savet i za sve Strelčeve, pravac šuma, park, što duže boravak pod hrastovim drvetom.

Robusna građa

Strelčevi, Jupiterova deca su obično krupne građe, ponekad, u zavisnosti od poziciije Jupitera u natalu, umeju da se bore i sa prekomernom težinom. Jednom rečju, mogli bi da kažemo da su Strelčevi i muški i ženski, robusne građe.

Može ovaj termin zvuči danas malo arhaično, u svakom slučaju izuzetno odgovara ovoj priči. Latinski naziv hrasta je Quercus robur.
Robustan – latinski robustus, jak i snažan, prvobitno se odnosio na ono što je od hrastovog drveta ili ima građu kao hrastovo drvo.

Bonus:

Robin Hud, čuveni junak sa lukom i strelom u rukama, boravio je pod hrastom, koji i dan danas predstavlja turističku atrakciju.