Fanta i nacistička Nemačka

Nacistička Nemačka i američka industrija

Do sada ste već imali prilike da pročitate priče o ponekim nemačkim izumima i proizvodima, kao što su Milka i Persilu kao i priču o o aspirinu i heroinu – Bayer i brendu Hugo Bos. Danas se bavimo veoma laganim proizvodom, koji osvežava. Šta se sve još može, znamo iz raznih reklamnih slogana.

Radi se o Fanti.

Fanta je nemački izum, nemački roizvod

Sam proizvod je skraćena nemačka reč fantastisch

Nije nam potreban prevod, i mi imamo reč fantastičan.

Fanta i Coca Cola

Da idemo redom. Fanta je zvanično brend Coca Cole i tu ništa nije sporno.
index

Ali, ako se vratimo u prošlost, malo manje od stotinu godina, na teritoriji Nemačke ćemo naići na žalosni period nacional-socijalizma ili fašizma pod čvrstim vođstvom Hitlera.

To je vreme kada počinje nagli procvat industrije gotovo u svim segmentima. Samim tim stvara se kapital, platežna moć Nemaca raste.

Para vrti gde burgije neće, davno je smislio naš narod ovu mudrost i ostavao nam u nauk, koji nikako da naučimo.
coca-cola_nazi_germany_1938

Coca Cola i nemačko tržište

Dok razna čitanja istorije bujaju u ovo “demokratsko” vreme, da se vratimo na ovu našu priču i ubacimo malo podataka o Coca Coli.

Ovo piće je stiglo u Nemačku krajem 20-tih godina prošlog veka. Prodaja je rasla postepeno da bi sa Olimpijskim igrama u Berlinu 1936 rezultati prodaje naglo porasli a Nemačka je postala a važno tržište za kompaniju iz Atlante.

Coca Cola, zvanično piće Hitlerove olimpijade

Naravno Coca cola je bila zvanično piće Olimpijskih igara u Berlinu.

Bila je i prethodnih igara u Amsterdamu, pa je tradicija nastavljena i na igrama u Berlinu, postala je zvanično piće i za sportiste i za gledaoce.
coca-cola_posters_for_nazi_germany_summer_olympic_games_1936-610x569

Priča kaže da je to sve zasluga fantastičnog menadžera, koji je preuzeo prodaju u nemačkom ogranku Coca cole, po imenu Maks Kajt.

On je krenuo u reklamnu kampanju sa poznatim sportistima, glumcima kao i drugim javnim ličnostima Nemačke tog doba. Zvanično, nikada nije bio član nacističke partije.

Kako je uspeo da izbori sa strogo kontrolisanim odredbama o prodaji nemačkih proizvoda i onih koji su iz uvoza, ograničenju uvoza, optužbama da su svi uvozni proizvodi jevrejskog porekla – pa, drugih objašnjenja sem gore navedene naše narodne umotvorine, nema.

Zvanična prezentacija nudi umivene priče o odanosti brendu, neverovatnim menadžerskim sposobnostima, …..

coca-cola_ad_third_reich_1936Fanta i ratne nestašice

Dakle do 1941 prodaja Coca Cole je u Nemačkoj bila odlična.

Međutim, Maks Kajt je video ono što je neizbežno a to je II svetski rat. I pored toga Coca Cola se dobro prodavala dok nisu nestale sve zalihe.

Maks Kajt je bio spreman.

Na tržištu je već uveliko bio novi proizvod – Fanta i prodavao se odlično.

Neko vreme pre toga, Kajt je dao nalog svojim tehnolozima i hemičarima da naprave osvežavujuće piće, koje će se sastojati samo od sirovina prisutnih na domaćem tržištu i u periodima ratnih nestašica.

Eto tako je počela priča o Fanti. Uzeti su surutka, ostaci od proizvodnje voćnih sokova, dodato je malo soka od cvekle – radi boje, veštačkih zaslađivača i to je to, Fanta je rođena.

U vreme ratnih nestašica i te kako je bila popularna. Cena je bila prihvatljiva, kao i uostalom kod svih nemačkih proizvoda u to doba. Kada su počele nestašice, šećera na primer, nemačke domaćice su počela da pripremaju kolače sa Fantom a taj običaj se nastavio i dan danas.
Šta još reći, Coca Cola je preuzela svoju kompaniju nakon rata a preuzela je i dobro porodavani artikal, malo izmenila sastav i to je to Fanta je postala i zvanično čedo kompanije iz Atlante
.
Fotografije su preuzete sa ove adrese, ima još poneka, na istoj adresi.
Interesantan je i link o Firmama, nacističkim profiterima.