Bayer – priča o aspirinu i heroinu

Priča o aspirinu –  istorijat firme Bajer

Evo još poznate nemačke firme Bayer u serijalu o nemačkim robnim markama.
Čim otvorimo kućnu apoteku verovatno da ćemo pronaći čuveni Bajerov aspirin, lek bez koga se ne može u borbi protiv raznih bolesti od glavobolje, prehlada i silnih drugih tegoba, koje nas muče u 21. veku.

Bayer je firma koja je je osnovana još davne 1863 godine u gradu, koji se danas zove Wuppertal. Osnovali su je dvojica ortaka a jedan od njih se zvao Friedrich Bayer, pa je tako i firma dobila ime.

U svojoj dugogodišnjoj tradiciji, firma je imala uspone i padove. Danas je prilično dobro pozicionirana u svetu farmaceutskih kompanija, mada ima i onih, koji misle drugačije.

Pomenućemo doktora i farmakologa po imenu Hajnrih Drezer link, koji je krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka rukovidio istraživanjem u Bajeru. On je predstavio svetu i patentirao aspirin, koji je neosporno postao jedno od čuda u farmaceutskoj industriji.

Heroin – proizvod Bajer firme

Međutim, pomenuti gospodin je patentirao još jedan brend (i smislio mu ime), koji je izbrisan iz svih zvaničnih istorija i prezentacija firme Bayer a to je heroin.

priča o ospirinu Herion kao Bajerov brendHerion je derivat morfijuma, koji je vekovima već bio poznat čovečanstvu. 1898 godine je zvanično Bayer počeo da, koliko je marketinški bilo moguće u to vreme, predstavlja svoj novi, čudotvorni lek protiv kašlja.

Smatralo se da je laboratoriski dokazano na testovima sa životinjama da herion ne stvara zavisnost. Ta zabluda je potrajala do 1913 godine u Nemačkoj, kada je Bajer zvanično pestao da proizvodi ovaj “brend” a 1924 godine je heroin stavljen van zakona.
Priča o heroinu se, na žalost, tu nije završila, svedoci smo tužnog razvoja događaja, kome se ne vidi kraj.

Wikipedia – Bayer AG
Bayer Homepage