Učenje nemačkog u Švajcarskoj, Bazel – iskustva i preporuke

 

Piše: Ljupko Novaković

U tekstu, koji sledi,  iznosim svoja lična iskustva u učenju nemačkog jezika u  Švajcarskoj, konkretno u Bazelu.

Evo ovako. Došao sam u Švajcarsku pre tri meseca. Na kurs sam se prijavio u školi za jezike ECAP u Baselu.

Oni ovde važe za najbolje i njihov sertifikat poštuje svaka firma ili ustanova. Konkretno oni imaju školu koja pokriva širok dijapazon. Vrše obuku za dosta jezika : engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, itd.

Ja sam pre 7 nedelja upisao kurs nemačkog jezika  A1, ali su u toku obuke videli da brzo učim pa su me prebacili u susedno odeljenje A1.1.

Kletov program za Švajcarsku

To je intezivni kurs – 80 časova. Svaki dan po tri časa sem petka, subote i nedelje. U svakom odeljenju rade po dva profesora.

Dva dana jedan predaje, dva dana drugi. Jedan predaje – drugi utvrdjuje gradivo. Kada krenete, prvog dana  vas poseti direktor škole i upozna se sa svakim polaznikom.

U svakoj učionici ima od 12-15 učenika. Onda vam podele sav potreban pribor, materijal, knjige , cd-ove, sveske, olovke, gumice i rečnik na vašem maternjem jeziku .

Zatim, za svakog polaznika postoji mentor koji govori vaš maternji jezik. Sve što vas muči ili želite da pitate, obratite se svom mentoru i on vas upućuje dalje.

Što se tice nemackog jezika, tj. kursa, ovde startujete sa A1 onda imate A1.1, A1.2, A1.3, onda B1.1 i B1.2, zatim C1 i C2.

Pročitaj: nemački A2 nivo, spisak kompletne gramatike

Kada se prvi put prijavite kod njih, zakazaće vam termin. Na tom terminu možete pričati ili na engleskom ili nemackom, ako imate nekog, ko govori jedan od ta dva jezika, možete ga povesti sa sobom.

švajcarska učenje nemačkogObaviće kratak razgovor, objasniti koliko šta košta i šta dobijate za svoj novac.

Takodje će vam dati jedan list sa 10 slika ispod kojih možete napisati šta se nalazi na kojoj slici. Ali latinicom, nije bitno da li je tačan naziv napisan na nemačkom, to im je bitno da vide da li znate alfabet i koliko uopšte poznajete njihov jezik. Na osnovu toga idete u odeljenje koje ima laganiju obuku ili malo težu.

I nakon ovog kursa, ja mogu sada da polažem test ako smatram da znam za A2.1 ili A 2.2.

Mada vam oni sami predlože, ako vide da ste uznapredovali. Evo u susednom odeljenju je njih dvoje prošlo test i idu odmah na B1 . Ovde niko ne prolazi ko ima ispod 70% ukupnog znanja iz svakog kursa. Znači ako ste polagali za A1.1 i sada treba da upisete A1.2 , A1.3 ili A2, nećete moći ako ste predhodni kurs polozili ispod 70% od ukupnog testa .

U toku kursa oni vas nauče da napišete svoj CV na nemačkom i posetite par ustanova koje vam mogu pomoći da nadjete posao, da vas besplatno posavetuju ili koriguju vašu molbu koju ste sastavili za posao.

Na kraju kursa vi i vaš mentor idete u biblioteku i tu možete malo da popričate sa osobama i vidite koliko ste se osposobili za dalje.

Zadnjeg dana, celo odeljenje se sastaje sa drugim odeljenjem i tu pred profesorima i direktorom vršite konverzaciju na temu koju odaberete. Obično su to jednostavne teme tipa Freizeit itd.

učenje nemačkog u Švajcarskoj

Koriste Kletov program za Švajcarski sistem obuke.

Profesori su veoma prijatni i imaju strpljenja za svakog učenika. U radu koriste dosta slika i cd-ova.

Nastava se održava na nemačkom jeziku i svaki od profesora zahteva da pričamo na nemačkom. Bez obzira što ga ne znamo, nema veze, oni nam pomažu da se izrazimo.

Ecap – ponuda kurseva po nivoima u Bazelu. link
kursevi nemačkog u Bazelu

Ove dve knjige smo koristili konstantno i plus ordner koji je pun vezbi.  Ordner služu za odlaganje vežbi, koje dobijate svakog dana da uradite za domać i.Te vežbe se nalaze na sajtu Klett za online obuku. Od škole dobijamo odšampane vežbe i  to je domaći zadatak. Sutradan zajedno ispravljamo i kada završimo odlažemo u ordner.

Kurs je koštao 760chf ali postoji vise varijanti.

Kurs neki mogu da plate i manje, zavisi da li su izbeglice ili su socijalno ugroženi, ili dobiju besplatan kupon od opštine kao dobrodošlicu.

Postoji jos dobrih škola koja pariraju ovoj: Academia Basellink i GGGlink, mada ih ima još puno ali ove tri su mnogo dobre. Ecap je na prvom mestu.

Oni  koriste i program ovog izdavača link. Inače ovaj sajt mi je dosta pomogao. Može se online vežbati.

Ja sam koristio i sajt od DW oni imaju online kurs. link

Ovo sve što sam poslao i napisao važi za Basel, pošto se ovde program, cene i sistem razlikuje od kantona do kantona.

Toliko od mene.

 

Autor teksta i fotografija: Ljupko Novaković