Zašto se nula u tenisu kaže – love

Strašno volim da pričam priče i pričice, ali za ovaj naslov nemam odgovrajaću pričicu – što ne znači da putem slobodne asocijacije nešto nećemo smisliti.

Postoje 2 moguća odgovora na pitanje iz naslova posta, a to su:

1. Nula liči na jaje a jaje se kaže na francuskom l’oeuf. Kako se pravilno čita, pojma nemam, ali ovako odakativno mi liči na pomenuto love, dakle to je objašnjenje no.1

2. Priča se da se u 17-om veku govorilo play for love, tj. igraš karte iz ljubavi a ne za pare – za dž(abe), tako da se to prenelo i na neke sportove, kao tenis, pa je 0-0 ustvari love-all. Dakle, nije važno da li si dobio poen u tenisu ili ne, igraš tenis iz ljubavi, radi lepote same igre. Ovo objašnjenje je malo više zastupljeno.

– Ko je prvi igrao i izmislio tenis

A nije neko objašnjenje, zato idemo na bonus priču o Hyacinth-u (ima veze sa tenisom, pogledaj sliku)
"ko je izmislio tenis"

Kakva prekrasna slika – The Death of Hyacinth, Smrt Hiacinta, naslikao Giovanni Battista Tiepolo 1752 godine.
Obratiti pažnju na donji desni ugao, malo i u levi i eto kompletne opreme za tenis, gotovo savremene.

Englezi vole da istaknu da je tenis njihov nacionalni sport, takoreći njihov izum, ali to nije baš tako, igrao se tenis dugo po Evropi, pre nego što je prešao kanal i postao zabava dokonog engleskog plemstva.

E sad priča.

Hiacint – Hyacinth, prelepi spartanski heroj je bio veliki prijatelj Apolona, ono baš, baš, ne moram sve da vam crtam, skontaćete sami. Pošto je Apolon baš uživao u društvu prelepog Spartnaca, rešio je da ga malo obrazuje a u to vreme sem filozofije, muzike, sport je spadao u osnovno obrazovanje (čisto podsećanja radi u to vreme su sportisti bili nagi, dok su pratikovali sportske veštine). Ali Apolon nije bio jedini, koji je bacio oko na prelepog mladića. Tu se motao i Zefir, božanstvo koje je vladalo zapadnim vetrom, vesnikom proleća. Hiacint je bio veran Apolonu i eto belaja. Kada su jednom prilikom vežbali bacanje diska, Zefir dunu malo na disk, disk pade lepotanu na glavu i usmrti ga. To je predstavljeno na ovoj našoj slici gore.

Priči nije kraj, Apolon je poželeo momentalno da se ubije, zaboravio je na sitnicu da je bog pa je besmrtan. Onda, kada se malo porazmislio šta mu je činiti ne bi li njegova ljubav zauvek živela, stvorio je prelepi cvet.

 

Zumbul, botanički naziv mu je Hyacinth, svojim lepotom i mirisom nas podseća, kako to izgleda kada nekoga dotakne božanska ljubav.

1 COMMENT

Comments are closed.