Bayer – priča o aspirinu i heroinu

Bajerov aspirin – istorijat firme Bajer


Evo još poznate nemačke firme Bayer u serijalu o nemačkim robnim markama.
Čim otvorimo kućnu apoteku verovatno da ćemo pronaći čuveni Bajerov aspirin, lek bez koga se ne može u borbi protiv raznih bolesti od glavobolje, prehlada i silnih drugih tegoba, koje nas muče u 21. veku.

Bayer je firma koja je je osnovana još davne 1863 godine u gradu, koji se danas zove Wuppertal. Osnovali su je dvojica ortaka a jedan od njih se zvao Friedrich Bayer, pa je tako i firma dobila ime.

U svojoj dugogodišnjoj tradiciji, firma je imala uspone i padove. Danas je prilično dobro pozicionirana u svetu farmaceutskih kompanija, mada ima i onih, koji misle drugačije.

Pomenućemo doktora i farmakologa po imenu Heinrich Dreser, koji je krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka rukovidio istraživanjem u Bajeru. On je predstavio svetu i patentirao aspirin, koji je neosporno postao jedno od čuda u farmaceutskoj industriji.

Heroin – proizvod Bajer firme

Međutim, pomenuti gospodin je patentirao još jedan brend (i smislio mu ime), koji je izbrisan iz svih zvaničnih istorija i prezentacija firme Bayer a to je heroin.

Herion je derivat morfijuma, koji je vekovima već bio poznat čovečanstvu. 1898 godine je zvanično Bayer počeo da, koliko je marketinški bilo moguće u to vreme, predstavlja svoj novi, čudotvorni lek protiv kašlja.
foto

"bayerov heroin lek protiv kašlja"

Smatralo se da je laboratoriski dokazano na testovima sa životinjama da herion ne stvara zavisnost. Ta zabluda je potrajala do 1913 godine u Nemačkoj, kada je Bajer zvanično pestao da proizvodi ovaj “brend” a 1924 godine je heroin stavljen van zakona.
Priča o heroinu se, na žalost, tu nije završila, svedoci smo tužnog razvoja događaja, kome se ne vidi kraj.

Wikipedia – Bayer AG
Bayer Homepage

SHARE