Petarde, tj. da li volite petarde. Pitanje je totalno suvišno u ovo doba godine, kada puca na sve strane.
Pitanje je kako i gde su nastale petarde i čemu one u stvari služe.

Petarde su, naravno, izmislili Kinezi. Postoji priča da je prvu petardu napravio jako davno (procene su pre 5.000 do 1.000 godina) neki kuvar. Pošto su u to vreme posude za kuvanje bile retke i skupe, ljudi su koristili razne biljke za odlaganje određenih supstanci, npr. šuplju stabljiku bambusa. Nekim slučajem kuvar je pomešao sumpor, ćumur i so, i bang – prva peterda je stvorena.

"kinezi su napravili prve petarde"

Veoma brzo su počele masovno da se koriste za vreme raznih svečanosti. Osnovna svrha im je bila da oteraju zle duhove, koji se inače jako boje buke. Zato su se i koristile u Kini na početku Nove godine, prilikom krunisanja, venčanja, rođenja.

Marko Polo, ko bi drugi, doneo je petarde u Evropu, tako da je Italija bila prva evropska zemlja, koja je počela masovnije da ih proizvodi.
Međutim, Italijani su odnah shvatili da taj izum može da se koristi i u vojne svrhe i počeli da prave prve male bombe – petarde, koje su se koristile za nasilno otvaranje vrata, kapija i sl.

"Italijani prave prve bombe-petarde"

Sama reč petarda je nastala od starofracuske reči pétard, peter, to break wind ili ispustiti gas, vazduh.

Engleski izraz za petardu je firecracker

SHARE

9 COMMENTS

 1. Kako god, ovde kod nas, zbog količine ispucanih petardi, zlodusi su odavno trebali da nestanu, ali nije baš tako. Šalim se malo. Zaista ne volim bacanje petardi. Za mene je to tako primitivno. Sem toga, mogućnost samopovređivanja i povređivanja drugih je prisutna, a to je i glavni razlog odbojnosti koju gajim prema njima.

  • Zverko, draga, saglasna sam 100%. Ne da ih ne volim, nego ih ne podnosim, ali ko mene šta pita.
   Nego znaš onu moju boljku, nešto bih stalno da učim i podučavam, pa rekoh sebi, malo da razjasnimo stvari.

 2. Ne volim ih. Nikada deci nisam kupovala niti odobravala da im neko drugi kupuje. Izgleda da je našem narodu negde duboko usađena ta strast ili ljubav prema svemu što puca, grmi i dimi. Ako je za utehu, ove godine se sasvim retko začuju divljanja iz novobeogradskih solitera. Ne mogu da razjasnim: otkud sad pa to? Znači li to da su se naši mali i veliki “ratnici” umorili ili je Komunalna policija započela rad u pravi čas? Ili narod ni za to nema više para…kako god, ali moram da priznam da ti je odličan post, uvek si aktuelna 🙂

  • Emo, draga, slažem se po pitanju stava. I meni se čini, za sad da ih je manje, ali videćemo, ima još vremena.

   Hvala za lepe reči i pohvale 🙂

  • Hvala na lepim rečima. Potpuno sam saglasna i ja bi ih zabranila, ali niko me baš ništa ne pita po tom pitanju.

 3. sto se mene tice petarde su dio svakodnevnog zivota i ja ih volim i kupujem ih preko cijele godine a sto se tice ozlijeda djeca moraju da nauce kako se s tim rukuje a sve to ima na stranicama proizvodjaca ja nemam ja svake godine ulazem novac u njih jer mi je jednostavno lijep osjecaj kad je bacim a ona pukne

 4. Slusajte ovako ; ja kupujem petarde u ovlascenim radnjama u lovackim radnjama cak… i ja se ne glupiram sa petardama,ja cim ih zapalim ja ih bacim ako se neka slucajno upuva ili zaglavi ja joj uopste ne prilazim a neki zele da se dokazu pred vrsnjacima pa onda petarde drze kao baklje i onda moze da im pukne u ruci,molim vas recite da li je ispravno to sto radim sa petardama ?

Comments are closed.