nemački za medicinare

 

Ti si medicinski tehničar,  imaš završenu srednju medicinsku školu i to opšti, ginekološko akušerski ili pedijatrijski smer. Imaš položen državni ispit i  želiš posao Nemačkoj.

Serbolab i Dekra Akademie ti nude sve to na dohvat ruke u okviru projekta Ekspertska migracija. Samo treba da se prijaviš?

Hm, da li je to baš tako jednostavno?

Pažljivo sam pročitala poruke, koje sam dobila od vas i hajde da zajedno razrešimo neke od dilema koje imate:

Nemački za medicinare – odgovori na vaša pitanja:

Najpre  ja,  Amarilis, vaša  Lehrerin ogovaram na pitanja, zato što sam dobro proučila sistem rada u ovom projektu a i dobro se poznajemo, iskreni smo jedni prema drugima – pa, svidelo se to nekome ili ne, ovako stoje stvari:

Dekra ekspertska migracija

 – Nastava nemačkog jezika

1.  Nivo znanja nemačkog jezika
  • Zaista u ovoj fazi nije važno da li znaš nemački jezik ili ne. Svaki kandidat će biti u grupi koja odgovara njegovom nivou znanja. Nastava se odvija svakodnevno, radnim ranima i traje 3 sata.
  1. Da li ja mogu da pratim taj tempo učenja nemačkog jezika?

– Iskreno, nemam pojma! To niko ne zna sem tebe same/samog! Ako je već  njih više stotina iz regiona uspešno prošlo obuku i već radi u Nemačkoj – obuka je dobra, ostalo je na tebi.

Ako misliš da će neko učiti umesto tebe – neće.

Ako nećeš da učiš svakog dana – doviđenja, u zdravlju se vidimo, idi traži dobru vilu, ovde nema čarobnih štapića!

  1. Nije predviđen kurs u gradu u kom živim, šta da radim?

– Stvarno, ti bi u Nemačku da tamo živiš i radiš i zaradiš onako dobro, a ne možeš da se organizuješ ovde da pohađaš besplatni kurs u okolini? Ma, važi, Nemačka – pusti snovi  ostadoše 🙂

  1. Da li baš moram da idem do nivoa B2, neke agencije nude i posao sa B1 nivoom?

– Od ovog pitanja uključujem  kolege iz Serbolaba, Medicinske njege i  Dekre za konkretan odgvor.

  Da bi ste mogli da radite u Nemackoj , kao stalno zaposleni u svojoj struci,  potrebno je da nostrifikujete diplomu i  da imate nivo znanja nemackog jezika  B2. Nemački poslodavci, sa kojima Dekra saradjuje žele  kvalifikovano medicnsko osoblje iz Srbije i BiH i  nemaju u ponudi  poslove za pomoćno osoblje   ( nivo znanja B1, bez nostrifikovane  diplome).

  Postoji opcija za medicinske  tehničare da pokušaju da sa nivoom znanja B1 u roku od godinu dana polože nivo B2 i nostrifikuju diplomu da bi ispunili uslov za stalni radni odnos, ali ta opcija nije u programu  ekspertke migracije, koju organizuje Dekra.

  1. Koliko dugo se čeka na odgovor nakon prijave na sajtu? Koliko se čeka na razgovor  i na početak kursa.

 U zavisnosti od broja prijavljenih za određene gradove, početak kursa se organizuje čim se obezbedi grupa od  40 – 50 polaznika. Kada se obezbedi toliki broj zainteresovanih, otpočinje se sa razgovorima sa kandidatima. Početak kursa je obično u roku od mesec dana od intervjua.

6. Ja sam zaposlen/a. Da li mogu da nastavim da radim i da pohađam kurs, odnosno da li se mogu birati termini za nastavu?

 Da. Nastava je organizovana svakog dana  pre i popodne. U skladu sa vašim obavezama birate kada ćete pohađati  časove.

  – Rad u Nemaćkoj

  1. Koliko ja mogu da zaradim mesečno, ono da mi ide u džep, kad odbijem troškove stanovanja i hrane?  Da li mogu da biram mesto stanovanja. Šta će mi plata od 1.500 evra ako moram da platim 1.000 za neki obavezni smeštaj i ishranu, osiguranje isl.? Šta znaći konkretno to što piše u informacijama – 1.500 eur neto?

Vaši radni ugovori su definisani u bruto iznosu, a po nemačkim zakonima do neto iznosa plate dolazite nakon izmirenja poreza. Prema nemačkom zakonu o radu, u zavisnosti od toga da li ste sami ili sa porodicom, određeuje se i poreska stopa. Najveći  porez je za samce, manji za porodice bez dece  a najmanji  za  porodice sa decom.

Na visinu mesečnih primanja, pored ugovorene plate , utiče i  angazovanje u prekovremenom radu.

Troškovi  ishrane zavise od vas licno.

 Veliki gradovi  u  Nemačkoj imaju skuplje stanove , život u njima je skuplji  kao i svuda  u svetu.

8. Ja imam 46 godina – zanima me da li postoji starosna granica za kandidate?

 Ne postoji.

9. Šta piše sitnim slovima u ugovoru? (Uvek nešto piše sitnim slovima u svim ugovorima široma sveta)

Ugovor pre potpisivanja ćete dobiti na uvid i razmatranje. Ceo tekst ugovora je napisan istom veličinom slova i sve odredbe su jasno i precizno definisane. Dakle, u ovim ugovorima ne postoje sitna slova. :

10. Koliko dugo moram da radim preko Dekra projekta, odnosno na koji period se sklapa ugovor o radu?

Prvi ugovor sa poslodavcem,  u okviru Dekra projekta,  potpisujete  na dve godine  a nakon tog perioda mozete da produžite vaš ugovor sa istim poslodavcem ili da izaberete novog.

 

To su tih 10 pitanja, koje sam izdvojila, stigla su mi na mail ili u poruci na Facebooku. Nadam se da je sada sve jasnije, ako nije,  pa, pitajte – ko pita ne skita 🙂

Znate adresu – Nemački nije bauk

Ostale tekstove na ovu temu, adrese, kontakte, klik ovde