Besplatni nemački za medicinare – odgovori na vaša pitanja

Posao u Nemačkoj za medicinare - Srbija, B i H

 

Ti si medicinski tehničar,  imaš završenu srednju medicinsku školu i to opšti, ginekološko akušerski ili pedijatrijski smer. Imaš položen državni ispit i  želiš posao Nemačkoj.

Serbolab, Medicinska njega i Dekra Akademie ti nude sve to na dohvat ruke. Samo treba da se prijaviš?

Hm, da li je to baš tako jednostavno?

Pažljivo sam pročitala poruke, koje sam dobila od vas i hajde da zajedno razrešimo neke od dilema koje imate:

Najpre  ja,  Amarilis, vaša  Lehrerin ogovaram na pitanja, zato što sam dobro proučila sistem rada u ovom projektu a i dobro se poznajemo, iskreni smo jedni prema drugima – pa, svidelo se to nekome ili ne, ovako stoje stvari:

Dekra ekspertska migracija

I – Nastava nemačkog jezika

1  Nivo znanja nemačkog jezika

  • Zaista u ovoj fazi nije važno da li znaš nemački jezik ili ne. Svaki kandidat će biti u grupi koja odgovara njegovom nivou znanja. Nastava se odvija svakodnevno, radnim ranima i traje 3 sata.
  1. Da li ja mogu da pratim taj tempo učenja nemačkog jezika?

– Iskreno, nemam pojma! To niko ne zna sem tebe same/samog! Ako je već  njih više stotina iz regiona uspešno prošlo obuku i već radi u Nemačkoj – obuka je dobra, ostalo je na tebi.

Ako misliš da će neko učiti umesto tebe – neće.

Ako nećeš da učiš svakog dana – doviđenja, u zdravlju se vidimo, idi traži dobru vilu, ovde nema čarobnih štapića!

  1. Nije predviđen kurs u gradu u kom živim, šta da radim?

– Stvarno, ti bi u Nemačku da tamo živiš i radiš i zaradiš onako dobro, a ne možeš da se organizuješ ovde da pohađaš besplatni kurs u okolini? Ma, važi, Nemačka – pusti snovi  ostadoše 🙂

  1. Da li baš moram da idem do nivoa B2, neke agencije nude i posao sa B1 nivoom?

– Od ovog pitanja uključujem  kolege iz Serbolaba, Medicinske njege i  Dekre za konkretan odgvor.

  Da bi ste mogli da radite u Nemackoj , kao stalno zaposleni u svojoj struci,  potrebno je da nostrifikujete diplomu i  da imate nivo znanja nemackog jezika  B2. Nemački poslodavci, sa kojima Dekra saradjuje žele  kvalifikovano medicnsko osoblje iz Srbije i BiH i  nemaju u ponudi  poslove za pomoćno osoblje   ( nivo znanja B1, bez nostrifikovane  diplome).  Postoji opcija za medicinske  tehničare da pokušaju da sa nivoom znanja B1 u roku od godinu dana polože nivo B2 i nostrifikuju diplomu da bi ispunili uslov za stalni radni odnos, ali ta opcija nije u programu  ekspertke migracije, koju organizuje Dekra.

  1. Koliko dugo se čeka na odgovor nakon prijave na sajtu? Koliko se čeka na razgovor  i na početak kursa.

 U zavisnosti od broja prijavljenih za određene gradove, početak kursa se organizuje čim se obezbedi grupa od  40 – 50 polaznika. Kada se obezbedi toliki broj zainteresovanih, otpočinje se sa razgovorima sa kandidatima. Početak kursa je obično u roku od mesec dana od intervjua.

6. Ja sam zaposlen/a. Da li mogu da nastavim da radim i da pohađam kurs, odnosno da li se mogu birati termini za nastavu?

 Da. Nastava je organizovana svakog dana  pre i popodne. U skladu sa vašim obavezama birate kada ćete pohađati  časove.

II – Rad u Nemaćkoj

  1. Koliko ja mogu da zaradim mesečno, ono da mi ide u džep, kad odbijem troškove stanovanja i hrane?  Da li mogu da biram mesto stanovanja. Šta će mi plata od 1.500 evra ako moram da platim 1.000 za neki obavezni smeštaj i ishranu, osiguranje isl.? Šta znaći konkretno to što piše u informacijama – 1.500 eur neto?

Vaši radni ugovori su definisani u bruto iznosu, a po nemačkim zakonima do neto iznosa plate dolazite nakon izmirenja poreza. Prema nemačkom zakonu o radu, u zavisnosti od toga da li ste sami ili sa porodicom, određeuje se i poreska stopa. Najveći  porez je za samce, manji za porodice bez dece  a najmanji  za  porodice sa decom.

Na visinu mesečnih primanja, pored ugovorene plate , utiče i  angazovanje u prekovremenom radu.

Troškovi  ishrane zavise od vas licno.

 Veliki gradovi  u  Nemačkoj imaju skuplje stanove , život u njima je skuplji  kao i svuda  u svetu.

8. Ja imam 46 godina – zanima me da li postoji starosna granica za kandidate?

 Ne postoji.

9. Šta piše sitnim slovima u ugovoru? (Uvek nešto piše sitnim slovima u svim ugovorima široma sveta)

Ugovor pre potpisivanja ćete dobiti na uvid i razmatranje. Ceo tekst ugovora je napisan istom veličinom slova i sve odredbe su jasno i precizno definisane. Dakle, u ovim ugovorima ne postoje sitna slova. :

10. Koliko dugo moram da radim preko Dekra projekta, odnosno na koji period se sklapa ugovor o radu?

Prvi ugovor sa poslodavcem,  u okviru Dekra projekta,  potpisujete  na dve godine  a nakon tog perioda mozete da produžite vaš ugovor sa istim poslodavcem ili da izaberete novog.

 

To su tih 10 pitanja, koje sam izdvojila, stigla su mi na mail ili u poruci na Facebooku. Nadam se da je sada sve jasnije, ako nije,  pa, pitajte – ko pita ne skita 🙂

Znate adresu – Nemački nije bauk

Ostale tekstove na ovu temu, adrese, kontakte, klik ovde