Dan Svetog Patrika

Dan Svetog Patrika, Irski praznik

St. Patrick’s Day se slavi 17-og marta.

To je jedan od najveselijih praznika, slavi se u Irskoj, Americi, i svuda gde žive Irci.

Ko je bio Sveti Patrik?

"Sveti Patrik"Živeo je u petom veku i legenda kaže da je doneo hrišćanstvo u Irsku.
Rodom Britanac, pravo ime mu je bilo Succat. Živeo je u relativno imućnoj porodici, ali kao dečaka su ga oteli razbojnici, pirati iz Irske i prodali kao roba.

Šest godina je bio u Irskoj kao rob, ali je za to vreme odlično naučio irski jezik, običaje, upoznao ljude. Bog mu se prikazao i naučio je da se moli i sluša božje poruke. Jednom prilikom, u snu je čuo reči – Behold, your ship is ready – i znao je da je došlo vreme da pobegne iz ropstva.

Uspeo je da se vrati u Englesku, u roditeljski dom, ali dobio je božanski zadatak da se vrati u Irsku i uputi irski narod u hrišćanstvo.

Za života je sagradio mnogo crkava širom Irske i pokrstio veliki broj Iraca. Po legendi, da bi objasnio smisao hrišćanstva Ircima, koristio je detelinu, koja je veoma rasprostranjena na tom ostrvu. Detelina sa tri lista je Ircima simbol Svetog Trojstva.

Istina je verovatno drugačija od legendi i detelina je mnogo kasnije postala simbol Irske, ali priča je ostala.
Više o tome Shamrock
Detelina je bila sveta biljka kod starih Kelta i bila je simbol ponovnog buđenja proleća.

Interesantna je priča da je Sveti Patrik u svom pohodu oterao sve zmije sa ovog ostrva. Nema ih ni dan danas. Naučno objašnjenje su doduše drugačija, smatra se da nikada u Irskoj nisu ni postojale zmije.

Drugo tumačenje ove priče je da je Sv.Patrik proterao pagane iz Irske. Ostaje činjenica da se hrišćanstvo kao vatra širila Irskom i da je 200 godina nakon njegove smrti cela populacija bila pokrštena.
Više o životu St.Patrika.

Ovo je izuzetno veseo praznik, zelena boja je dominatna pri dekorisanju a postoji i običaj, da ako na sebi nemate nešto zeleno, svako dete ima pravo da Vas uštine.

St. Patrick’s Day je u Americi dobio novu dimenziju, kada je organizacija proslave u pitanju. Organizuju se parade, trke i sl. U Čikagu i u nekim drugim američkim gradovima se čak i reke boje u zeleno na par sati.
Čak se i pivo boji u jarko zelenu boju (dodavanjem nekoliko kapi jestive zeene boje).
U Irskoj se tako nešto ne može vidite, na dan Sv. Patrika obično se pije Ginis.
"Leprechaun - zeleni patuljak"

Zelena boja

Poznati simbol je i Leprechaun, mali simpatični čovečuljak, obučen u zeleno. Legenda kaže da su ovi mali, nestašni čovečuljci, obućari i da se najlakše mogu pronaći tako što će se pratiti zvuk njihovog čekića.
Važno je uhvatiti ih, pošto oni skrivaju tajnu lokaciju ćupa sa zlatom.
Ova verzija nema nikakve veze sa Irskom. Smišljena je i marketinški lansirana u Americi.
Po keltskoj tradiciji, ovi čovečuljci su bili male zlice, čak su ih i vile i vilenjaci izbegavali.

smaragd simbol Irske

Simbol Irske je i smaragd – emerald, izrazito zeleni dragi kamen, od koga se prave stilizovane deteline i ubacuju u nakit, koji se poklanja dragim osobama za dan Sv. Patrika.