Dani u nedelji/Days of the Week, u engleskom i srpskom jeziku – I deo

 

Dani u nedelji na engleskom jeziku, to svi manje više znaju, nije nikakav problem. U principu to je tačno, sem malih poteškoća oko utorka i četvrtka, koji se vrlo često brkaju. Međutim, kad dođemo do spelovanja, tj pisanja, tu se obično pojave problemi.
Pošto iza svakog dana stoji neka simpatična pričica, a ja obožavam da pričam priče, vi da ih slušate, kada se poveže poreklo reči sa spelling-om, onda se više ne prave greške – provereno.

Pre nego što počnemo, VAŽNO je da se podsetimo:

dani u nedelji u engleskom jeziku se pišu velikim slovom
– predlog koji se koristi uz dane u nedelji je on – on Monday.

"ponedeljak se ne engleskom kaže Monday"
– Kako su dani u nedelji dobili svoje ime u engleskom
i u srpskom jeziku

Monday izgovor ˈmʌndeɪ ili ˈmʌndi je naravno ponedeljak. Prvi dan u nedelji ili u našem jeziku dan koji dolazi posle nedelje. Po nekim kalendarima, jevrejskom na primer, ili hrišćanskom u nekim varijantama, u USA i Kanadi, prvi dan u nedelji je nedelja. Međutim, zbog potreba internacionalne poslovne saradnje, čuveni ISO standardi su odredili da je prvi dan u nedelji ponedeljak i tu je trenutno kraj priče. Para vrti, gde burgija neće!

Ponedeljak je u svim germanskim jezicima posvećen je Mesecu kao božanstvu, nekad muškog a nekad ženskog pola, znači bukvalno moon’s day , mesečev dan, s tim što se ponedeljak piše sa jednim o i samim tim malo drugačije izgovara. Poreklo takvog označavanja, tj. posvećivanja ovog dana mesecu vodi iz naravno latinskog jezika – dies Lunae.

 

Germanski bog TyrTuesday, utorak, izgovara se ˈtjuːzdeɪ ili ˈtjuːzdi je drugi dan u nedelji, što nam govori i naš naziv utorak, vtori, starolovenski – drugi (въторъ).

U engleskom potiče od staroengleske reči Tiw’s Day, Tiw ili Tir ili setećite se već Tor, poznati skandinavski bog rata, smatra se ocem svih bogova, lik koji je očistio zemlju od koječega i pripremio je za sledeću generaciju bogova na čelu sa Odinom – novo, ne toliko ratoborno pokolenje.

Tor je bio veliki ratnik, kao posledica okršaja sa divovskim vukom, ostao je bez desne ruke, i uvek ima mač u ruci a drugo oružje pri ruci.
Njegov pandan u rimskoj mitologiji je bog rata Mars – dies Martis.

To ga u tradiciji čini danom posvećenom Marsu, pa samim tim se i ne smatra za baš srećan dan.

Znači pamtimo Tiw’s – Tues+day.

– to be continued-