Dani u nedelji/Days of the Week, u engleskom i srpskom jeziku – II deo

 

Pre nego što nastavimo našu priču o danima u nedelji u engleskom jeziku, da se osvrnemo malo na neke istorijske aspekte ove naše teme.

– Da li je nedelja uvek imala 7 dana


Nedelja nije oduvek imala 7 dana. Pre oko 4.500 godina u vreme egipatskih faraona, u Grčkoj, prostoru između Tigra i Eufrata, gde su cvetale stare civilizacije, nedelja je imala 10 dana. Nakon toga, sa procvatom Rima, prešlo se na osmodnevnu nedelju. Tek je dobro nam poznat Gaj Julijus Cezar, uvođenjem novog kalendara julijanskog, zvanično uveo i sedmodnevnu nedelju.
U to vreme je poznat Ptolomejev sistem, po kome je Zemlja centar oko koga se okreću sve ostale planete. Pošto se znalo za 7 planeta, uključujući i Sunce i Mesec, svaki dan je dobio jednu planetu vladaoca. Po Ptolomejevom sistemu to je izgledalo ovako:

Day 1 Saturn → Saturday
Day 2 Sun → Sunday
Day 3 Moon → Monday
Day 4 Mars → Tuesday
Day 5 Mercury → Wednesday
Day 6 Jupiter → Thursday
Day 7 Venus → Friday

Da se vratimo na engleski jezik.

"sreda je u engleskom dobila ime po božanstvu Woden"

Wednesday, wɛnzdeɪ, ˈwɛnzdi, je Wōden’s day, posvećen bogu Vodenu ili Vodanu, poznatijem po nazivu iz skandinavske mitologije – Odin.

To je bio vrhovni bog straogermanske mitologije, mada mu je kao pandan dat Merkur. Razlog je mogao da bude i taj što je bio poznat i kao Woden, the Wanderer, što je približnije Merkuru kao glasniku bogova (ko je još video u rimsko doba, da vrhovni bog trčka tamo-vamo).

Voden je bio bog, koji je sa svojom braćom stvorio Zemlju, planetu, tako što je savladao i ubio diva, koji se zvao Ymir, ili tako nešto i od njegovog tela napravio naš mali kutak u svemiru. Odradio je on i sve ostalo po propisu, reke, životinje, biljke i naravno prvog čoveka i ženu.

A u srpskom jeziku, sreda – eto nas u sred srede tj. sredine nedelje.

"četvrtak je u engleskom dobio ime po bogu po imenu Thor"

Njegov sin je bio Thor, možemo ga slobodno zvati gromovnik, opaki bog, koji se u nekim germanskim mitologijama preklapa sa pomenutim bogom Tiw (utorak), nije ni čudo što se često greši, kada su nazivi ova 2 dana u pitanju. Thor je izjednačen sa vrhovnim rimskim božanstvom Jupiterom. Posedovao je magični čekić, razorne moći, pomoću koga je stvarao munje i gromove a i sređivao neprijatelje. Gde god da ga baci, čekić se uvek, nakon izvršenog zadatka, vraćao Toru u ruke.

Dakle to je Thursday,ˈθɜrzdeɪ ili ˈθɜrzdi.

To je četvrti dan u nedelji, pa ga mi prigodno tome zovemo četvrtak.

Primetili ste da baš nema rodne ravnopravnosti, boginja nigde. Zato ćemo sada staviti sliku prelepe boginje o kojoj ćemo pisati u sledećem nastavku.

u engleskom jeziku petak je dan boginje po imenu Freyja

– to be continued –