Kako da naučim nemački – učimo da čitamo nemački

Eto sad, s neba pa u rebra, učimo i nemački!

Moram da priznam da sam dosta dugo odlagala tu odluku, računam, toliko toga još imamo da uradimo kada je engleski jezik u pitanju. Moji đaci, kada oni počnu sa – nastavnice, nastavnice, molim Vas…, gotovo, predajem se!

Dosta materijala se i tu skupilo, tako da ću s vremena na vreme napisati i neki post na temu nemačkog jezika. Počinjemo sa čitanjem.

"nemačka azbuka"
\”nemačka azbuka\”

 

Moram nešto da kažem, pre nego što počnem!
Gotovo je nemoguće naći dete, koje upitate – kako ti se sviđa nemački jezik i da kaže bar, pa OK je. Većina mrzi nemački i to je strašno.

Nemački jezik je vrlo lak za čitanje i pisanje. Uostalom, Vuk Karadžić je bio nemački đak, pod uticajem nemačkog jezika je izvršio reformu srpskog.

Kako izgleda nemačka azbuka, vidimo na slici, ali ne bi bilo loše da je čujemo das Alphabet u originalu.

E sad zbog ovoga što sledi, verovatno bi se mnogi stručnjaci zgrozili, ali šta ja da im radim, a šta bi oni radili na mom blogu.

Dakle, ovo je za sam početak početka! Sledi tabela u kojoj je najprostije i najbukvalnije objašnjeno kako se čitaju nemačka slova.

word tabela – Buchstaben
pdf tabela – Buchstaben

To su osnovna pravila, sa primerima i pokušala sam da predstavim, kako se to čita. Ako nešto nije jasno, javite 🙂

 

 

6 COMMENTS

  1. imam 13 godina i rodjake iz nemacke. Njemacki nije los,fin je. A jos kad cujem rodjake sva se istopim. Ove godine idem kod njih tako da moram malo da naucim nemacki iako oni znaju srpski 🙂 eto, ja sam jedno dete koje voli nemacki 🙂

  2. Jao, pa ovo je savršeno!
    Učim nemački preko interneta i ovo je prvo objašnjenje koje zapravo ima smisla, kako se tačno izgovaraju ‘nemačka slova’ koja mi ič nisu bila jasna… Hvala najlepše 🙂

Comments are closed.