kako napisati poslovni

 

Komunikacija se u današnje vreme veoma promenila. Ko još piše pisma i šalje ih na poštu? Čak i mala deca imaju svoju mail adresu, ako ni zbog čega drugog, bar da bi otvorila nalog na Facebook-u.

Našli smo se u situaciju da pišemo mail, ne svojim ortacima, nego na poslu. Tu se postavlja pitanje, da li smo naučili kako se piše e-mail?

 

Sada se nećemo baviti problemima pravopisa, koji itekako postoje. Danas ćemo razmotriti formu e-maila.

1. Obraćanje

Mail nije SMS poruka. Mail je vrsta pisma, pismene komunikacije. Poslati mail a ne obratiti se čitaocu, tj. onome ko prima mail je veoma nepristojno. Ako morate da šaljeti neku vrstu mass mail-a, upotrebite bar poštovani ili neku drugu varijantu, koja će biti prigodnija tekstu, koji pišete. I nemojte zalepiti obraćanje za vrh, napravite bar mali prored.

2. Ime i prezime

Ako ste dobili mail od neke osobe, onda je obavezno da se toj osobi obratite na početku. Ako komunicirate prvi put, koristite prezime, na engleskom govornom području je to obavezno uz naravno Mr., Mrs. Ako ste već komunicirali možete koristiti lično ime.

3. Dužina teksta

Mail je vrsta pisma, ali je kraća forma. Zato ne pišite eseje u samom mailu. Ako postoji potreba slanja dužeg materijala, onda to šaljite u prilogu. Važno – proverite kako ste nazvali fajl koji prilažete, nikako nemojte ostviti naziv kao new document ili u nazivu staviti neke svoje lične asocijacije, proba1 i sl.

4. Fontovi

Odaberite font, koji ćete uvek koristiti prilikom poslovne korespodencije. Naravno, nikako nemojte koristiti neke specijalne fontove, koje ste pronašli i mnogo Vam se dopadaju, pitanje da li ih primalac ima. Times New Roman, Ariel, Georgia i Verdana su neki standardi koji se preporučuju za poslovnu komunikaciju.

5. Veličina fonta

Preporučena veličina fonta je 10-12. NIKAKO NEMOJTE KORISTITI VELIKA SLOVA ZA ČITAVE REČENICE, to je nepristojno, asocijacija za to je kao da vičete na poslovnom sastanku.

6. Comic Sans MT je font, koji se nikako ne sme koristiti u poslovnoj komunikaciji, uostalom i ime mu to govori.

7. Boje

Boje su divna stvar, obožavam boje, ali to je moj lični stav, ne koristim ga u poslovnoj kolunikaciji. U slučaju da je potrebno da nešto obojite, koristite boje, koje ne vrište, tamno sivu, smeđu, zagasito zelenu, teget.

Ne bojite pozadinu teksta, ako niste 100% sigurni da je to neophodno.

Pink, žuta, naranžasta, neon-zelena su boje koje je potrebno da momnetalno zaboravite kod pisanja mailova.
Imajte na umu da to nije bojanka i da je sadržaj maila bitan i ako nije kvalitetan, šaranje neće pomoći, može samo da odmogne. Takođe – bez smajlića i ostalih sličnih stvari sa primerenom interpunkcijom – !!!!!!!!!!! ovako nešto je neprimereno.

"boje primerene za primenu u poslovnoj komunikaciji"

8. Potpis

Potpis je obavezan. Koji god servis da koristite, uradite potpis, koji će sadržati ime i prezime, kontakt telefon, naziv firme i link za web stranicu, ako postoji.

E sad evo koristan link:

 Email Templates

 

2 COMMENTS

  1. I dodala bih da nikada ne treba slati mail koji nema naslov (bilo da se radi o privatnoj, bilo o poslovnoj komunikaciji).

    Takođe, u engleskom jeziku, najpodesnije je za tituliranje u ženskom rodu koristi “Ms”, jer “Miss” (gospođica), tj. “Mrs” (gospođa), mogu da se nađu uvređene, ako im se delegira pogrešna titula. Isto tako, odavno je izašlo iz mode da se iza skraćenica: “Mr”, “Miss”, “Mrs” i “Ms”, stavlja tačka.

    • Hvala zverko, koristan komentar. Planiram post na temu oslovljavanja, ne stiže se.

Comments are closed.