Licidersko srce, medenjaci, džindžermen i Lebkuchen

 

Verovatno ste do sada zapazili engleske nazive gingerbread man ili gingerman. U moru Božićnih filmova iz holivudske produkcije, koji će biti prikazivani na svim kanalima pred Božić i Novu godinu uočićete kolačiće u obliku čovečuljka, koji se tradacionalno prave u ovo doba godine.

Pa da vidimo o čemu se tu radi i da li mi, na ovim prostorima imamo neke veze sa tom pričom.

Medeni kolači, medenjaci

Još u vreme starog Egipta postojala je tradicija pravljenja kolača od meda. Med je bio jedini zaslađivač, koji je bio na raspolaganju. Ti kolači su pravljenji od testa bez kvasca i bili su relativno tvrdi. Smatra se da su se i u to vreme koristili drveni kalupi da bi ti kolači lepše izgledali.
Da bi imali lepši ukus, već prema receptu, dodavani su cimet, đumbir (ginger na engleskom), muškatni oraščić itd.
Tradicija pravljenja takvih kolača se širila prema Evropi iz 2 različita pravca, jedan je iz Egipta išao preko Grčke i Rima. Drugi, malo kasnije u istoriji je pravac krstaških ratova, tačnije povratnika iz tih pohoda. Za našu priču su zaslužniji kaluđeri, koji su bili veštiji u kuvanju i pripremanju hrane, tako da se njima pripisuje zasluga donošenja recepta za medene kolače u Evropu.

Život nije bio baš preterano sladak u mračnom srednjem veku, pa je sve što je bilo slatko, u bukvalnom značenju te reči, veoma brzo sticalo popularnost. Tako se i tradicija pravljenja ove vrste kolača brzo proširila Evropom.
Licider – značenje i poreklo reči, nastavak teksta