Nemački, nivo B2 za 6 meseci?

Nivo B 2 nemački, potrebno vreme za učenje

Veoma važno pitanje mi je postovaljeno  a ono glasi:

“Imam jedno pitanje za vas. Dobio sam ponudu za posao iz Nemacke,ali je problem jezik. Nikada ranije nisam ucio nemacki,upisao sam kurs,krecem od prvog februara, 4 puta nedeljno po 2 casa.

Imam 6 meseci da dodjem do nivoa B2…

Znam da ce to biti izuzetno tesko,ali su me iz skole koju sam upisao uverili da ako budem redovan, ako se budem trudio, i ako jos toliko vremena koliko provodim na časovima kući budem radio, da je apsolutno moguce…

Takodje,ne bih da zvučim kao sto cu zvučati, ali sam prilicno talentovan za jezike, sa lakoćom sam savladao engleski,ruski i španski…
Moje pitanje je: da li mislite da je tako nesto moguce, kao sto su oni mene uverili da jeste? Imam nekih sumnji, a vas pitam čisto da dobijem jos jedno misljenje…”

Da li je moguće naučiti nemački jezik do nivoa B 2 za 6 meseci?

Najpre da razjasnimo nešto, ovo je moje mišljenje na osnovu dosadašnjeg iskustva i rada.

Svaka osoba je drugačija, ima različiti tempo usvajanja novog znanja, trud koji se ulaže se razlikuje, mnogo je tu elemenata, koji utiču na učenje stranog jezika.

Ali, da idemo redom.
Kao referentnu instituciju uzeću ovde Gete institut u Beogradu.

Nivoi, koje je potrebno savladati su podeljeni na zasebne kurseve a to su:

– A1/1
– A1/2

Pročitaj: nemačka gramatika po nivoima A 1

– A2/1
– A2/2

Pročitaj: nemačka gramatika po nivoima A 2

– B1/1
– B1/2
– B2/1
– B2/2

Pročitaj : nemačka gramatika po nivoima, nivo B1 link

Nivo, koji nam je potreban, B2 podrazumeva sledeće:

“Kandidat je u stanju da razume glavne sadržaje složenih tekstova o konkretnim i apstraktnim temama; razume stručne diskusije u svojoj oblasti . Može spontano i tečno da se sporazumeva tako da je moguć normalan razgovor sa maternjim govornikom bez većih napora za obe strane. Može se jasno i detaljno izraziti o širokom spektru tema, da objasni svoje mišljenje o aktuelnom pitanju i da navede prednosti i mane različitih mogućnosti.”

Opis preuzet sa sajta Gete instituta

Sami kursevi nemačkog jezika, mogu biti organizovani, u zavisnosti od potreba i želja kandidata na različite načine, tj. tempo predavanja i učenja može biti od inenzivnog, poluintenzivnog do klasičnog semestralnog, koji podrazumeva 2 časa nedeljno po 90 minuta.

Regularni kursevi su semestralni i kao što se može videti na sajtu Gete instituta, svaki od njih sa fondom časova 2 puta 90 minuta nedeljno traju od februra do juna u zimskom semstru, oko 5 meseci.

To je i moje iskustvo. Pošto ja radim sa manjim grupama, trajanje zavisi od napredka grupe, prosečno oko 4 meseca.

Koga interesuje, pa malo matematike i sračunaće koliko je potrebno vremena da se kroz, da tako kažemo redovno semestralno učenje, stigne do nivoa B2, koji je nophodan za dobijanje radne vize za iole ozbiljnije poslove.

Intenzivni kursevi imaju, u zavisnosti od potreba korisnika 6, 5 ili 4 termina nedeljno u trajanju do 4 sata.

Znači, što se tiče organizacije nastave, nije nikakav problem, niti je to nešto novo ili nepoznato. Sem citiranog Gete instituta, svaka škola stranih jezika, može da organizuje ovakvu vrstu intenzivnog učenja stranog jezika, ne samo nemačkog.

Znači, što se tiče škole, sve je u redu.

Pitanje je sledeće – da li student može da prati taj tempo učenja?

Odgovor na to pitanje ja ne mogu da dam.

To je individualna stvar.

Obratite pažnju na sledeće:

Kao što su rekli u školi iz navedenog pitanja, ako ste 90 minuta u školi i još minimum toliko radite kod kuće (a ja bih rekla i malo više, kako počnete da napredujete kroz nivoe) moguće je savladati nemački do nivoa B2 za 6 meseci.

A da li će se to i desiti, pa volela bih da čujem nečije mišljenje, javite :-).

A evo jednog iskustva –

Pročitaj: Kako sam bez ičije pomoći naučio nemački jezik

 

9 COMMENTS

 1. Hvala puno na vasem tekstu…
  Obecavam vam da cu vas redovno izvestavati o mom napretku,i svaki put kada predjem jedan nivo,tj. kada za njega polozim…A ako zaista ostvarim sto sam naumio,vodim na pice:-)

  p.s. dosta toga sam do sada usvojio sa vaseg sajta,i dosta mi pomaze sve sto ste do sada postavili,tako da imam koliko-toliko nekog predznanja…

 2. pozdrav, imam slican problem (posao u nemackoj) s tim da nemacki dosta dobro razumem.mogu prariti njihov radio ili gledati film i shvatiti o cemu pricaju.problem mi je komunikacija.gramatiku sam usvojio,ali u gradu odakle dolazim nema neki kurs nemackog gde bih mogao da naucim sto mi je potrebno za B2.svaka cast za sajt dosta sam od vas iskoristio za ucenje.jedini predlog da mozda mi koji nismo u prilici uciti na kursevima se organizujemo preko skype.u svakom slucaju bilo bi nam od koristi.puno pozdrava

 3. ko bi zeleo da uci preko skype nemacki neka ostavi skype name pa cemo se dogovoriti.mislim da u grupi mozemo vise nauciti nego ovako pojedinacno.imam dosta literature koju mogu slati kao i modele testova za ispite na goethe institutu.ako ima zainteresovanih neka ostave podatke.a za ostale nepoznanice tu nam je dragana koju ovom prilikom pozdravljam i sve pohvale za trud koji nam je svima olaksao ucenje nemackog.

  • Denise,

   ja podržavam svaku akciju, koji će pomoći. Tako da ako neko želi slobodno može na ovaj način da komunicira sa tobom.
   Takođe stoji vam na raspolaganju i stranica na Fejsbuku Nemački nije bauk, za sve vrste komunikacije i razmene iskustava.

 4. Hvala Dragana i meni treba B2 za odlazak u Nemačku.Ako sve bude kako treba javiću se iz Nemačke sigurno jer ste mi puno pomogli.Puno pozdrava

 5. Dragana,

  za koje je vreme realno ocekivati da se spremi b1 nivo ako se na casove ide 5 puta nedeljno po 3 sata?Hvala

Comments are closed.