Priča o bečkoj šnicli (sa originalnim receptom), zlatu, Vizantiji i Radetskom maršu

 

Priča o bečkoj šnicli počinje davno, jako davno na teritoriji Vizantijskog carstva. Na vrhuncu svoje moći, Vizantijsko carstvo je bilo centar sveta.
Na glavnoj kapiji je stajao natpis, koji je glasio otprilike ovako:
Dobrodošli u palatu Konstantina Velikog! Dobrodošli u Konstantinopolj, centar sveta!
Carevi, koji su vladali tim carstvom, mogli su sebi da dopuste gotovo sve, recimo da jedu hranu, koja je bila pozlaćena.

Što se ukusa tiče, ne bih znala da vam kažem, da li je zlatni prah ukusan ili ne. Ono što je sigurno, hrana je lepše izgledala.
Moda se, vremenom, proširila i na druge vladajuće kuće, (retki su bili oni, koji su zlato mogli da koriste na taj način). Kuvari su spremali hranu za svoje gospodare i smišljali kako da pripreme, nešto slično, ali bez zlata, za one manje imućne. Neko se dosetio i upotrebio je mrvice starog hleba, poznatije pod imenom – prezla.
Dobili smo tako jedan od specifičnih sastojaka, neophodnih za ovaj recept.
U međuvremenu, otprilike početkom 15-og veka, prestala je upotreba zlata u ishrani, tačnije zabranjena je kao štetna.
Sada je vreme da pomenem čuvenog grofa Radetskog, Graf Radetzky, koga svi ljubitelji Bečkih novogodišnjih koncerta dobro poznaju po Radetskom maršu, Johana Štrausa.
Grof Radetski je na svojim službenim putovanjima po severnoj Italiji, ratovao je tamo da budem precizna, uživao u lokalnim specijalitetima severne Italije.
Costoletta alla milanese je naziv te vrste šnicle a Italijani i dan danas osporavaju originalnost recepta za bečku šniclu, ali to nije predmet današnje priče.

Bečka šnicla, Wiener Schnitzel – originalni recept i uputstvo za pripremu

nastavak teksta

 

2 COMMENTS

  1. Lepo, originalno i lepo. Konačno saznadoh istorijat moje najomiljenije šnicle. Hvala Vam na tome. Doduše, ja sad jedem samo plagijat, od ćurećeg belog mesa,koju za mene sprema moja sestra kad dodjem u Beč.Čar tog jela je i samom Beču, složićete se.
    Što se Radetskog marša tiče i Johana Štrausa, saglasna sam po svim tačkama. Neponovljivo.

Comments are closed.